SİSMANOGLİO MEGARO
İstanbul Mucizeleri: 64 Sürgünü’nün izinde
Yönetmenliğini Fotini Siskopoulou’nun üstlendiği ‘Istanbul Story’ (İstanbul Mucizeleri) adlı filmin Türkiye’deki ilk gösterimi, 26 Nisan Perşembe günü, Yunanistan İstanbul Konsolosluğu’nun Sismanoglio Megaro Binası’nda yapıldı. Film, 1964’teki Rum sürgününün ardından Yunanistan’a göç eden ailesinden kalan mirasın izini sürmek için İstanbul’a gelen Katia’nın hikâyesini anlatıyor. Katia, miras sorununu çözmek için, İstanbul’da tanıştığı bir avukat ve bir gazeteciyle birlikte, köklerine doğru da yolculuğa çıkıyor. Katia’nın Balat’taki bir Rum okulunda bir hocasıyla yaptığı konuşma ve Apoyevmatini gazetesinin yayın yönetmeni Mihail Vasiliadis’le yaptığı görüşme gibi sahnelerle, yer yer belgesel bir nitelik kazanan filmde, sürgünün, günümüzde İstanbul’da yaşayan Rumların hafızasındaki yeri de konu ediliyor.
Altı ressam barış için çizdi
Verjin Şabcı, sanatçı ismiyle Verşa, Reha Yalnızcık, Feryal Taneri, Umur Türker, Vural Yıldırım ve Ahmet Özol’un tablolarından oluşan ‘Barış Yolu’ sergisi, 18 Nisan Çarşamba günü Yunanistan İstanbul Konsolosluğu Sismanoglio Megaro binasında açıldı.
Sismanoglio’da ‘Yazılmamış Hikâyeler’
Ermenistanlı ressam Tigran Matulyan’ın İstanbul’daki ilk kişisel sergisi 21 Şubat Çarşamba günü açıldı. Daha önce Contemporary İstanbul’da da eserleri sergilenen Matulyan’ın ‘Yazılmamış Hikâyeler’ başlıklı sergisi, Yunanistan Konsolosluğu Sismanoglio Megaro Binası’nda sanatseverlere buluşuyor. Ressam, 9 Mart’a kadar sürecek olan sergiden elde edilecek geliri Kalfayan Yetimhanesi’ndeki çocuklara destek amacıyla Kalfayan Vakfı’na bağışlayacak.
Zamana direnen Aynoroz
Sismanoglio Megaro’da açılan ‘Fotoğrafçı Gözü ile Aynaroz’ başlıklı sergi, dört fotoğrafçının çektiği, Aynoroz’un tarihi ve mistik yapısını belgeleyen siyah-beyaz kareleri bir araya getiriyor.