TARİH
‘Bu kitabı Türkler okusun diye yazdım’
Sosi Antikacıoğlu’nun kendisinin ve ailesinin geçmişini anlattığı ‘Geçmişimden Sesler ve Renkler’ adlı kitabı İletişim Yayınları’ndan çıktı. Aslen Sivaslı olup, 1915’te Samsun’da yaşamakta olan baba tarafı ile aslen Trakyalı olan anne tarafının geçmişini ayrıntılı bir şekilde anlatan Antikacıoğlu, 6-7 Eylül’ü henüz 10 yaşındayken Büyükada’da yaşamış. 37 yıl Boğaziçi Üniversitesi’nde akademisyen olarak görev yapan, Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde özellikle şiir üzerine verdiği derslerle adından söz ettiren Antikacıoğlu ile aile tarihinden yola çıkarak günümüzde Ermeni toplumunun yaşadığı sorunlara uzanan bir söyleşi yaptık.
Anadolu’da ezilen Ermeni kadınlar için mücadele veren bir yürek: Mari Beyleryan
Mari Beyleryan 19. yüzyıl sonu Ermeni kadın düşünür ve aktivistlerinden belki de adı en az bilineni. Kayuş Çalıkman Gavrilof geçtiğimiz yıl Dipnot Yayınları tarafından yayınlanan “Kadınlar Hep Vardı/ Türkiye Solundan Kadın Portreleri” derlemesi için Beyleryan’ın hayatı ve görüşleri hakkında kapsamlı bir makale kaleme almıştı. Bu yıl 8 Mart’ı idrak ederken, 1900’lerin başında hem sol siyaset hem de bilhassa Anadolu’daki Ermeni kadınların durumu hakkında önemli çalışmalar yapmış bu ilginç kişiliğin portresini sunmayı uygun bulduk. Kitaptaki makalenin Agos için kısaltılmış ve güncellenmiş versiyonunu yayınlamamıza izin veren Dipnot Yayınları’na bu vesileyle teşekkür ederiz.
Öğrenciler tarih yazdı
‘Birinci Dünya Savaşı’na Katılan Ülkelerden Mesaj Var- Gençler Cihan Harbini Farklı Perspektiflerden Tartışıyor ve Yazıyor’ başlıklı kitap, Tarih Vakfı Yurt Yayınları’ndan çıktı. Aralarında Getronagan Lisesi’nin de bulunduğu İstanbul’dan bir grup lisenin öğrencilerinin katıldığı, 2014-2016 arasında süren bir projenin ürünü olan kitabı, Tarih Öğretmeni Mehmet Ali Yapıcı Agos okurları için değerlendirdi.
‘Düşman, hikayesini henüz duymadığımızdır’
Türkiye – İsrail arasında imzalanan anlaşmayla abluka altındaki Gazze şeridine yapılacak ‘insani yardım’, bir kere daha gündemde. 2002’den beri İsrail – Filistin ortaklığında devam eden bir projeyse, bölgede yaşanan insani krize daha kalıcı bir çözüm üretmeyi amaçlıyor. “Birbirimizin Tarih Anlatılarını Öğrenmek” isimli rehber kitap, İsrail ve Filistin okullarında okutulan tarih kitapları için yeni bir model öneriyor. Modeli sistemin kurucularından Sami Adwan anlattı.