YEMEK
Karslı ve Gümrülü kadınlar aynı mutfakta
Kars mutfağı ile Gümrü mutfağı arasındaki benzerliklere odaklanan ‘Beraber Az mı Tuz Ekmek Yedik’ projesi kapsamında, belgesel filmin ardından bir de kitap yayımlandı. Kars Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği tarafından yürütülen projenin koordinatörlüğünü İhsan Karayazı ile Armine Avetisyan üstleniyor. ‘Sofranız Şen Olsun’ kitabının yazarı Takuhi Tovmasyan da projede danışman olarak yer aldı. Projenin koordinatörlerinden İhsan Karayazı’yla ‘Beraber Az mı Tuz Ekmek Yedik’ kitabı hakkında konuştuk.
Gelenler ve kalanlarla Anadolu’nun yemek hafızası
Yemek kültürü ve adil gıda hareketlerinin içinde çalışırken bir araya gelen Raife Polat ve Ayfer Yavi, göçlerle şekillenmiş Anadolu’daki halkların yemeklerini, aile anıları ve büyüklerden kalan tariflerle bir araya getirdi ve ortaya ‘Anadolu’nun Tadı Tuzu – Kardeş Mutfaklar’ çıktı. Geçtiğimiz haftalarda Oğlak Yayınları’ndan çıkan kitap, ‘Anadolu mutfağı’ olarak tanımlanan ve genellikle bir bütünmüş gibi algılanan bu mutfağa bir adım geriden bakarak, hem yemeklerin kökenini hem de hikayelerini keşfe çıkıyor. Macarlar’dan Tatarlar’a, Selanik’ten Rodop’a uzanan göç ve yemek hikayelerinin yanına yüzyıllardır bu topraklarda yaşayanlardan Sefarad, Ermeni, Rum, Kürt, Alevi yemekleri ekleniyor. Yavi ve Polat’la hem yemeğin hafızasını hem de kitabın yolculuğunu konuştuk.
Ermenistan’ın ünlü şefinden ‘mutfak’ta işbirliği çağrısı
Hrant Dink Vakfı Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu ile Yerevan’a giden serbest gazeteci Tarkan Kaynar, Ermenistan’ın ünlü şeflerinden Setrak Mamulyan ile Ermeni ve Türk mutfaklarının ortak özellikleri ve yemek tarihi hakkında konuştu.
Hrant Dink Vakfı’nın ajandası çıktı
Hrant Dink Vakfı’nın 2010’dan bu yana yayınladığı, Türkçe, Ermenice ve İngilizce olarak üç dilde hazırlanan ajandası çıktı. Ajandanın bu yılki teması ‘yemek’.
Görevimiz: Yerevan’da yemek
Türkiyeli iki gurme Yerevan’daydı. Alin Ozinian onlarla birlikte gezdi, Ermenistan yemeklerini ve Yerevan’ın nasıl bulduklarını sordu. Ortaya Türkiye ve Ermenistan’ı bir kez daha buluşturan renkli bir sohbet çıktı.
Lezzet, moda ve sanat aynı sokakta
Şişhane ile Galata arasındaki Müellif Sokak’ı ‘Kameleon’ adlı projesiyle yeniden canlandıran Hacer Sayman, bu yeni girişimle ilgili heyecanını paylaştı.
Sedefdjian, en genç Michelin’li şef oldu
Fransa’da yaşayan 21 yaşındaki Julia Sedefdjian, ülkesinde Michelin yıldızını elde eden en genç aşçı oldu.
‘Modern devlet ile mutfak birbirlerine göbekten bağlı’
Mutfağın siyaset ve tarihle ne kadar iç içe olduğunu anlatan Burak Onaran, “milli” mutfak kurgusundan domuz eti tartışmalarına, yemeğin sadece savaş, diplomasi, ya da propaganda ile değil, aynı zamanda toplumsal cinsiyet ve milliyetçilik, tüketim gibi kavramlarla ilişkisine değiniyor.
Yemeğin terbiyesi kültüründe saklı
Çiya Yemek ve Kültür dergisinin 10. yılında, Kadıköy’deki Çiya Sofrası’nın kurucusu Musa Dağdeviren ile konuştuk. Yemeğin kültürel açıdan taşıdığı önemi vurgulayan Dağdeviren, yemek kültürümüz hakkında bilmediklerimizi, yanlış bildiklerimizi ve bu kültürün yok olup gitmesini önlemek için yapılması gerekenleri anlattı.
Bu sofrada kavganın yeri yok
Birbirlerini kapalı sınırın ardındaki yabancılar olarak gören Gümrülü ve Karslı kadınlar ‘Beraber Az Mı Tuz Ekmek Yedik’ başlıklı yemek atölyesi kapsamında bir araya gelerek, yemek yaparken dostluk kuruyor. Bu kadınlar ortak bir tarih görüşünde uzlaşamasalar da, ortak bir yemek tarifi oluştururken, misafiri aç bırakmamak adına kendi tariflerinden taviz vermeye hazır.