BÜYÜKADA RUM YETİMHANESİ

GENEL Büyükada Rum Yetimhanesi Kültürel Miras Programı’nda

Büyükada Rum Yetimhanesi, ‘Tehlike Altındaki 7 Kültürel Miras Programı’na seçildi. Şimdi sırada Yetimhane’nin ihtiyacı olan onarım çalışmalarını gerçekleştirmek için gerekli olan maddi kaynağın bulunması var. Avrupa'nın en büyük ahşap yapısı olarak kabul edilen Büyükada Rum Yetimhanesi, çökme tehlikesiyle karşı karşıya.
GÜNCEL Büyükada Rum Yetimhanesi’nin hâlâ yazılmamış tarihi

Dünyanın ikinci en büyük ahşap yapısı olarak kabul edilen Büyükada Rum Yetimhanesi geçtiğimiz hafta Europa Nostra ile Avrupa Yatırım Bankası tarafından ‘Avrupa’nın Tehlike Altındaki 12 Kültürel Mirası’ arasında gösterildi. Yetimhanenin çökme tehlikesi altında olduğu uzun süredir biliniyor. Restorasyon için Ekümenik Patrikhane’nin maddi imkanları yetersiz. 1964 yılında boşaltılan daha sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce el konan bina 2010 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının ardından Patrikhane’ye teslim edilmişti. Yetimhanenin yaşadığı hukuki ve siyasi süreç hem bu gazetede hem de konuyu yakından izleyen diğer kaynaklarda sık sık konu edilmişti. Biz bu gelişmeler üzerine “Peki Yetimhane’de nasıl bir hayat vardı?” sorusunun peşine düştük. Ve Yetimhane’de 1955-61 yılları arasında öğretmenlik yapan Yani Kalamaris ile buluştuk. Kendisi bize Yetimhane’nin deyim yerindeyse yazılmamış tarihini anlattı.
GÜNCEL Patrikhane: ‘Onarım için büyük bir bütçe gerekli’

Ekümenik Patrikhane, Rum Yetimhanesi’nin restorasyonu ile ilgili çıkan haber üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “İstanbul’un en önemli mimari, tarihi ve kültür miraslarından olan bu eserin (yetimhane) onarımı için büyük bir bütçe gereksinimi vardır” dendi.
GÜNCEL Rum yetimhanesi yıkılmaktan kurtuluyor

Büyükada’nın 200 yıllık tarihi binası Rum yetimhanesi yıkılmaktan kurtuluyor. Akşam gazetesinin bugün manşetten duyurduğu habere göre, Coca-Cola’nın Türkiyeli CEO’su Muhtar Kent, Ekümenik Patrik Bartholomeos ile binanın restore edilmesi için bir araya geldi. Haberde, Kent’in, 50 milyon dolara mal olması beklenen onarım için ABD’de kaynak bulmaya çalıştığı da yer aldı.