ANADİLDE EĞİTİM
“Okul, orta sınıf ebeveynlerin pratiklerini yücelten bir kurum”
“Okulların Kurumsal Habitusları İşçi Sınıfından Azınlık ve Göçmen Kökenli Öğrencilerin Eğitim Başarasını Nasıl Etkiliyor: Almanya ve Türkiye Arasında Karşılaştırmalı Bir Durum Çalışması” isimli rapor bugün İstanbul Politikalar Merkezi’nde tanıtıldı.
Zarokistan’a Türkçe darbesi
Kürtçe eğitim müfredatıyla da bir eğitim modeli oluşturan ‘Zarokistan’ adı kreşler Kayapınar Belediyesi’ne atanan kayyımla kapatıldı, sözleşmeli olarak çalışan bütün personelin görevine son verildi.
Yaşayan diller direniyor
Okullara “Yaşayan Diller ve Lehçeler” başlığıyla seçmeli dersler kondu ama uygulama pratikte sorunlarla ilerliyor. TEOG’da çıkması daha muhtemel sorular yüzünden öğrenciler İngilizce, Matematik gibi derslere yönelirken, okulların da öğrencileri dini derslere yöneltmeye çalıştığı yönünde haberler var. Dersleri seçenler de “ayrımcı” olarak suçlanmaktan korkuyor.
Antakyalı Arapların anadilinde eğitim mücadelesi
Antakya’daki Ortadoğu Arap Halkları Araştırma Enstitüsü ve Defne Belediyesi işbirliğiyle, ilçedeki bazı okullarda Arapça eğitim verilmesi için çalışmalara başlandı.
Türkiye ‘301’i kaldırmam’ diyor
Türkiye, Birleşmiş Miletler İnsan Hakları Konseyi’nin önerdiği 278 reform ve yasa değişikliği tavsiyesinden 203’ünü kabul ederken, 75’ini reddetti. Çoğunluğu ifade özgürlüğüyle ilgili olan 75 önerinin içinde Hrant Dink’in de yargılandığı, Türklüğün aşağılanmasına ilişkin tartışmalı yasa ‘301’inci Madde’ de var. Türk Ceza Hukuku Derneği Başkanı Av. Fikret İlkiz’e göre, Türkiye, BM toplantısında çıkan 301’le ilgili tavsiyeye karşıt görüş sunarak, bu maddenin ifade özgürlüğüne aykırı olmadığını savunmaya devam etti.
Mühürlenen Kürtçe okullar için resmi başvuru
Hafta başında açıldıktan sonra valilik kararıyla mühürlenen Kürtçe okullar için resmi başvuru yapılıyor. DTK Eş Genel Başkanı Selma Irmak, çalışmaların sürdüğünü, yarın veya önümüzdeki hafta 'resmi kanalların işletileceğini' söyledi.
Anadilde ‘sembolik’ eğitim
Milli Eğitim Bakanlığı, bu sene ilk defa 18 kadro ile ‘Türkiye’de Yaşayan Dil ve Lehçeler’ seçmeli dersine atama yapacak. Fakat bu kapsama, sadece Kürtçe dilindeki öğretmenler giriyor. Akademisyen Selim Temo Ergül, Türkiye’deki anadilde eğitim için yapılan çalışmaları ve bu son atama hamlesini “zekice sayılamayacak bir aşağılama” olarak görüyor.
Kürtçe okul gerilimi devam ediyor
Diyarbakır Bağlar, Şırnak Cizre ve Hakkari Yüksekova’da KURDİ-DER, MAPER ve Eğitim Sen'in girişimiyle Kürtçe eğitim vermek üzere açılan okullar, tazyikli su ve gaz bombası marifetiyle tekrar mühürlendi. Cizre ve Yüksekova'da ise YDG-H üyesi bir grup üç okulu ateşe verdi.
Mühürlere rağmen Kürtçe eğitime devam
Yeni eğitim yılında üç pilot şehirde başlayan Kürtçe eğitim, İçişleri Bakanlığı talimatı ile kesintiye uğradı, Kürtçe okullar “yasal olmadığı” gerekçesiyle kapatıldı. Bugün ise okullardaki mühürler söküldü ve anadilde eğitim kaldığı yerden devam etti.
Lazcanın kurtuluşu için üç doktora ihtiyaç varmış!
Laz dili ve kültürünü yaşatmak için kitaplar, çeviriler, film seslendirmeleri devam ederken, çalışmalar üniversitelerde Lazca bölümü açma konusuna yoğunlaşmış durumda. Fakat, ekonomik ve bürokratik engellerin yanı sıra üniversite yönetimlerinin konuya olan önyargılı yaklaşımı şimdilik Lazların önünde bir duvar gibi duruyor. Tüm bu konuları, Laz hareketinin önemli isimlerinden Mehmedali Barış Beşli, Mehmet Bekaroğlu, İrfan Çağatay, Hasan Uzunhasanoğlu ve İsmail Bucaklişi'yle konuştuk.