Yeni eğitim yılında üç pilot şehirde başlayan Kürtçe eğitim, İçişleri Bakanlığı talimatı ile kesintiye uğradı, Kürtçe okullar “yasal olmadığı” gerekçesiyle kapatıldı. Bugün ise okullardaki mühürler söküldü ve anadilde eğitim kaldığı yerden devam etti.
Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği, Demokratik Toplum Kongresi ve Eğitim-Sen, bu sene anadilde eğitim yapmak amacıyla Diyarbakır’ın Bağlar, Şırnak’ın Cizre ve Hakkari’nin Yüksekova ilçelerini pilot şehirler olarak belirledi. Dün okulların açılmasıyla birlikte pilot bölgelerdeki okullarda da Kürtçe eğitim başlamış oldu. Fakat pilot ilçelerin Kaymakamlıkları kararın yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle dün itibariyle okulları mühürledi.
Cizre’de Bêrivan İlkokulu, Yüksekova’da Dayıka Uveyş İlkokulu ve Bağlar’da Ferzad Kemanger İlkokulu’nun açılış törenleri Pazartesi yapıldı ve birçok öğrenci anadillerinde eğitime başladı. Türkçe okulları boykot eden veliler, öğrencilerini bu okullara gönderdi; ilçelerdeki Türkçe okullarda sıralar boş kaldı.
Dicle Haber Ajansı’na konuşan Kurdi-Der Genel Başkanı Sabahattin Gültekin, bir dilin halkın kimliği olduğunu belirterek, dilin yasaklanmasının halkın yasaklanması anlamına geldiğini ifade etti. Kurdi - Der Cizre Şube Yöneticisi Abdurahman Aşkın ise, 'Her halk kendi diline sahip çıktığı kadar vardır ve dilini özgürce yaşadığı kadar varlığını koruyabilir' dedi.
Okullar mühürlendi
Aynı gün içerisinde üç okul da, İçişleri Bakanlığı’nın emriyle ve savcılık kararları doğrultusunda polislerce mühürlendi. Fakat bugün mühürler, okul yöneticileri, veliler ve öğrenciler tarafından söküldü.
Kapısına mühür vurulan Diyarbakır'daki Ferzad Kemanger İlkokulu'nun mührü, yaşanan olaya ilişkin yapılan basın açıklamasından sonra DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt tarafından söküldü. Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, Üveyş Ana İlköğretim Okulu'nun kapısına vurulan mühür, sabah saatlerinden itibaren okul önünde bekleyen öğrenci ve veliler tarafından kırıldı.
Veliler anadilde eğitimi destekliyor
Dicle Haber Ajansı’na konuşan velilerden birisi olan Hüsniye Özmen, 'Bizler bugüne, baskılara karşı direnerek geldik. Bundan sonra da baskılar bizi asla yıldırmayacaktır. Bugüne kadar çektiğimiz bütün acılar, anadilde eğitim görmek içindi. Şimdi böyle bir okulumuz var ve buna sahip çıkacağız. Bu salonda çocuklarımızı eğitmeye devam edeceğiz. Bir okul kapatılsa on okul açacağız' dedi.
Bozdağ: “Çözüm sürecine karşı olan çevreler…”
Bugün resmi ziyaretler için Diyarbakır’da bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise şu açıklamalarda bulundu: “Okul açmanın şartları var. Okullar, Milli Eğitim Bakanlığa bağlı faaliyetler gösteriyor. Bir okul açmak isteyen, bu yasal duruma uyacak. 'Ben kendi kafama göre okul açıyorum, öğrenci alıyorum' derseniz, burada hukuk devleti olmaz. Hepimiz hukuk devletine sahip çıkıyorsak, o zaman hukukun kurallarına da uymamız lazım. Ben bu durumun algı operasyonu olduğunu düşünüyorum. Çözüm sürecine karşı olan çevrelerin katkısıyla halkı, bu sürecin ve hükümetin aleyhine dönüştürmek için bir çaba olduğunu düşünüyorum.”
Kışanak: Kamusal hizmet olarak Kürtçe eğitim haktır
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, Bağlar’da Ferzad Kemanger Okulu’nda yaptığı konuşmada; ' Kürtlerin varlığı kabul ediliyorsa, inkâr siyasetinden vazgeçildiyse, ana dilde eğitim konusunda kısmi adımlar atıldıysa artık bunun halkın tüm taleplerine cevap verecek bir noktaya taşınmasının zamanı gelmiştir. Şunu söylüyorlar, 'özel okullar açılabilir ve bu okul özel okul statüsünde başvursaydı kendilerine izin verebilirdik' diyorlar. Anadili Türkçe olan çocuklar nasıl ki kamusal bir hizmet olarak Türkçe eğitim veren okullardan ücretsiz olarak yararlanıyorsa Kürt çocukları da kendi ana vatanlarında kamusal bir hizmet olarak ücretsiz eğitim alma hakkına sahiptir. Aksini iddia ederseniz ayrımcılık yapmış olursunuz” ifadelerini kullandı. (Yüksekova Haber, DİHA)