KORONAVİRÜS
Aşıya erişemeyen göçmenlerin yaşam hakkı ihlal ediliyor
Türkiye’de de öncelikli grupların aşılanmasının ardından bir topluluk hariç tüm nüfus için aşı hakkı tanındı: Göçmenler. Kayıt dışı Türkiye’de bulunanların aşı hakkı olmasa da, bazı göçmenler aşı yaptırabildiler. Göçmenlerin aşı programlarına nasıl dahil edilebileceklerini, mülteci ve sığınmacılarla ilgili çalışmalar yapan Avukat Yekta Işık Nergiz’la konuştuk.
Tiyatromuz yaşayacak mı?
Türkiye’yi Mart ayında vuran salgın ülke genelindeki tüm kültür-sanat ve eğlence faaliyetlerini durdurmuştu. Başlangıçta kimileri “Bir aya düzelir, sahneler açılır” derken, kimileri de sezonun bittiğini söylüyordu. Biz de iptal olan tiyatro oyunlarımızın ardından gözü yaşlı bir şekilde el salladık. Sonra gözümüzdeki yaş kurudu, durumu kabullendik fakat bir türlü çözülmeyen belirsizlik yüzünden el sallamaya devam ediyoruz. Tabii, bu durum sadece Türkiye’deki tiyatro camiasını değil, dünya tiyatrosunu da etkiledi.
‘Yayıncılar için dayanışma her zamankinden önemli’
Aras Yayıncılık’ın editörlerinden Lora Sarı’yla koronavirüs salgınının yayıncılık sektörünü nasıl etkilediğini, yayınevinin bu süreçte neler yaptığını ve salgın sonrasında yayınevlerini nelerin beklediğini konuştuk.
'Dijital platformlar, sinema izleme kültürünü geliştirecek'
Yönetmen Ezel Akay'la, eve kapanma sürecinde neler yaptığını, sinema sektörünün salgından nasıl etkilendiğini ve salgın sonrasında sektörü nelerin beklediğini konuştuk.
Sanatçıların ortak endişesi: Güvencesiz çalışma koşulları
Sanatçılar Eda Gecikmez, Huo Rf, Neriman Polat ve Nazım Dikbaş’la, sürecin sanatçıları nasıl etkilediğini konuştuk.
Avrupa’da önlemler artıyor
Virüs nedeniyle tedbirler arttırılırken bazı Avrupa ülkelerinde sokağa çıkma yasakları uygulanıyor. Yasaklara uymayanlara ise para cezası uygulanıyor. İngiltere’den Nida Dinçtürk, İspanya’dan Ata Gür ve Fransa’dan Seda Karatabanoğlu ülkelerinde yaşanan gelişmeler hakkında Agos’a bilgi verdi.