ANİ YERALTI ŞEHRİ
‘Ani’nin UNESCO’ya girmesi başlangıç demek’
Merak etmenin ve insanlığın kültürel mirasına sahip çıkmanın öneminin kanlı canlı bir örneği olan Vedat Akçayöz, Kars kültürüyle ilgili çalışmalarının ardından yıllardır mağaralarını keşfe çıktığı Ani antik kentinin pek de gösterilmemiş bir yüzünü sunuyor okuyucuya. ‘Ani’nin Gizemli Yüzü’ isimli kitapta Akçayöz, yer üstüne gerekli alâkanın yeni yeni gösterilmeye başlandığı, henüz geçtiğimiz sene UNESCO dünya mirası listesine giren Ani’nin etrafını saran yüzlerce mağaraya ve yeraltı şehrine odaklanıyor.
Ani’nin sırlarını keşfetmeye bir adım daha
Ermeni kültür mirasının en önemli öğelerinden biri olan ‘1001 Kilise Kenti’ Ani, artık UNESCO kalıcı miras listesinde. Uzmanlara göre, listeye girmesi Ani’de devam etmekte olan alan çalışmalarına kaynak aktarımını kolaylaştırabilecek. Bu da, geçmişi milattan öncesine uzanan Ani’deki yaşamı keşfetmeye biraz daha yaklaşılabileceği anlamına geliyor.
Ani’nin bin yıllık tanıklığı bu kitapta
Başrahip Krikor Balakyan’ın, 1910 yılında Ermenice olarak yayımlanan ‘Ani Harabeleri’ adlı kitabı, Satenik Usta ve Anahid Hazaryan tarafından ‘Geçmişin Yorgun Tanıkları Ani Harabeleri’ başlığıyla Türkçeye kazandırıldı.
Ani için çalışma başlatıldı
Binlerce yıllık geçmişe sahip Ani Antik Kenti'nin UNESCO tarafından "dünya mirası" kabul edilmesi için çalışma başlatıldı.
Ani Çevre Düzenleme Projesi'ne onay çıktı
Kars Koruma Kurulu, 2013'te hazırlanan Ani Harabeleri Çevre Düzenleme Projesi'ne onay verdi. Restorasyon çalışmasına Ermenistan'dan uzmanlar da katılacak.
Ani’yi yeniden keşfetmeye hacet yok!
Ani’deki yeraltı manastırlarına dair ilk kez gün ışığına çıkarıldığı iddia edilen bilgiler, Ermenice kaynaklarda yıllardır yer alıyor.