Vakıflıköy’ü hayata bağlayacak inşaatın temelleri 7 Aralık Pazar günü atıldı. Köyün ihtiyaçlarına yönelik olarak tasarlanan yaklaşık 500 metrekare kapalı alandan oluşan yapı kompleksinde, papaz evi ve misafir odaları, 150 kişilik, çok amaçlı olarak kullanılabilecek bir salon ve üretim atölyesi bulunuyor.
Yerel ihtiyaçlar, yaşam tarzı ve yerel malzemeler göz önünde bulundurularak hazırlanan proje, HAYCAR’lı mimar ve mühendislerin çabalarının ürünü. Kapsamlı inşaata, mimarlar Sasnuhi Muşliyan ve Lory Zakar ile, inşaat mühendisleri Nazaret Binatlı, Leon Erarslan ve Aykun Coşkun emek veriyor.
7 Aralık Pazar günü Vakıflıköy Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi’nde yapılan pazar ayininin ardından düzenlenen temel atma törenine, köylüler, Vakıflıköy Kilisesi yönetimi ve HAYCAR’lı mimar ve mühendislerin yanı sıra, Samandağ Kaymakamı Cahit Çelik, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ve Vakıflar Bölge Müdürü Ali Kaya da katıldı.
Tören, projeye destek veren hayırseverlerden Mihran Ulikyan’ın konuşmasıyla başladı. Konuşmasında projenin ayrıntılarını anlatan Ulikyan,“Bütün bunların hayata geçirilmesi için destek ve katkılarınızı esirgemeyeceğinizin bilincindeyim. İnşallah sayenizde bu projeyi kısa zamanda tamamlayacağız. Açılışı hep birlikte yapmayı umuyoruz” dedi. İnşaatın temelinin atılması için beton makinasının düğmesine ise, Samandağ Kaymakamı Cahit Çelik bastı. Törenin ardından, kilise bahçesine kurulan sofralara geçildi.
Umut ışığı olacak
Bu yıl 16 Ağustos’ta kutlanacak Asdvadzadzin Yortusu’na kadar tamamlanması planlanan inşaat, zamana direnen Vakıflıköylüler için bir umut ışığı olacak. İstanbul’daki dernek salonlarının işlevini görecek olan çok amaçlı salon, köyde yapılması planlanan etkinliklere mekân olabileceği gibi, çocukların özel eğitimi için de kullanılabilecek. Papazını İskenderun Kilisesi’yle paylaşan Vakıflıköy’de bir papaz evinin olması ise, papazın köyde daha çok zaman geçirebilmesine olanak sağlayacak. Üretim atölyesi de, köyü ve köylüyü ekonomik açıdan geliştirecek. Atölye sayesinde, kadınların evlerde, kısıtlı şartlar altında üretmelerine rağmen ünü dünyaya yayılan reçeller ve likörler için standart bir üretim çizgisi oluşturulabilecek; böylelikle bu ürünler daha geniş bir pazar bulabilecek.
Proje ilk olarak Ağustos ayında, Kınalıada’da halka tanıtılmış ve bütçenin tamamlanması için hayırseverler sevgi sofrasında buluşmuştu. Sevgi sofrasında proje bütçesi denkleştirilememiş olsa da, Vakıflıköylüler, inşaat sürerken toplumun desteğinin artacağına inanıyorlar.