Süryanilerin ilk gazetesi çıktı; adı 'umut' anlamına gelen Sabro. Gazetenin Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik, 'Amacımız, Süryaniler’in sesi olmaktır' diye konuştu ve Sabro'nun 'Türkiye'nin demokratikleşmesi' sürecine katkıda bulunacağına inandığını söyledi.
Türkiye’de yaşayan Süryani vatandaşların da artık bir gazetesi var. Süryanice’de ‘umut’ anlamına gelen Sabro adlı gazete resmen yayın hayatına başladı. İlk etapta aylık olarak yayımlanacak olan gazetenin, daha sonra haftalık olarak yayınlanması planlanıyor. Türkçe ve Süryanice olmak üzere iki dilde yayınlanacak ve İstanbul’da basılacak olan gazetenin merkezi ise Mardin Midyat.
‘Sabro umut demektir’
Mart ayında ilk sayısı ‘Biz de varız’ manşeti ile okurlarının karşısına çıkan Sabro Gazetesi Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik, gazetenin amacını ve hedeflerini şöyle anlattı: “Sabro Süryanice’de umut demektir. Biz de gelecekten umutlu olduğumuz için bu ismi verdik. Gazete İstanbul’da basılacak ancak idari merkezi Midyat olacak. Bu yönüyle de bir ilk olacağız. Amacımız, Süryaniler’in sesi olmaktır. Süryaniler’in yaşamlarını ortaya koymaya çalışacağız. Sorunlarını, beklentilerini, umutlarını ve kültürlerini tanıtacağız. Aynı zamanda birlikte yaşadıkları halkları da tanımaya çalışacaklar. Yani hem tanımalarını hem tanınmalarını amaçlıyoruz. İlk baskımız 5 bin. Şu an İstanbul başta olmak üzere Ankara İzmir, Antakya, Diyarbakır, Mardin ve Balıkesir’de dağıtılıyor. Hedefimiz illerin çoğuna ulaşmaktır.” Çelik, gazetenin ilk etapta Türkçe ve Süryanice basıldığını, ileride Arapça olarak da yayın yapabileceklerini söyledi. BDP’nin Süryani kökenli Mardin Milletvekili Erol Dora, Türkiye’de yaşayan Süryaniler’in bir gazeteye sahip olmasının çok olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Dora, “Şimdiye kadar böyle bir gazete yoktu. Süryaniler’in ve kültürlerinin tanıtılmasında büyük işlevler görecek. Biz bu toprakların en kadim halklarından biriyiz. Bu topraklarda yaşayan herkesin Türkiye’nin demokratikleşmesine ve AB sürecine destek olması gerekir. Gazetenin bu anlamda da katkıda bulunacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Türkiye genelinde çoğunluğu İstanbul ve Mardin olmak üzere yaklaşık 25 bin Süryani yaşıyor.
(Star)