Arap Baharı’nı başlatan 2011’deki Tunus Devrimi’nden sonra, ülkede yapılan ilk olağan parlamento seçimlerini, İslamcı Nahda’ya karşı, laik ‘Nida Tunus’ kazandı. Ülkede, iki parti arasında yapılabilecek bir ‘büyük koalisyon’ ihtimali tartışılıyor.
Arap Baharı’nı başlatan 2011’deki Tunus Devrimi’nden sonra, ülkede yapılan ilk olağan parlamento seçimlerini, İslamcı Nahda’ya karşı, laik ‘Nida Tunus’ kazandı. Geçici parlamentoda koltukların yüzde 42’sini elinde bulunduran İslamcı Nahda Partisi, büyük bir düşüşle yüzde 26’ya geriledi. Nida Tunus’sa sandalye sayısının yüzde 37’sini almış oldu. Ülkede, iki parti arasında yapılabilecek bir ‘büyük koalisyon’ ihtimali tartışılıyor.
Nida Tunus sözcüsü Lazhar Akremi, yeni hükümetin muhtemelen Ocak’ta kurulacağını ve benzer görüşteki partilerle koalisyon arayışında olduklarını belirtti. İslamcı Nahda yetkilisi Lütfi Zitoun’dan gelen açıklamaysa, seçimlerden mutlak bir çoğunluk çıkmaması durumunda geniş koalisyona dâhil olabilecekleri yönünde oldu.
Nahda Partisi, 2011’de, ülkede 1987’den beri cumhurbaşkanı olan Zeynel Abidin Bin Ali’yi devirerek iktidara gelmiş ve Tunus’taki devrim diğer Arap ülkelerine de sıçrayarak Arap Baharı’nı başlatmıştı. Tunus, her ne kadar ekonomik yavaşlamaya ve yer yer şiddetli ayaklanmalara sahne olsa da, komşusu Libya ve Mısır’dakine benzer bir çöküş yaşamadı.
Sebep kötü ekonomi
Nida Tunus Sözcüsü Akremi, “Büyük ekonomik ve siyasi zorluklarla karşı karşıyayız, bunların en tepesinde ise terörizmle savaşmak ve güvenlik sistemini düzenlemek var” dedi. İslamcı Nahda’yı gerileten en büyük gerekçenin kötü giden ekonomi yönetimi olduğu görüşü hâkim. Kadrosunda iş adamları, sendikacılar ve piyasadan isimlerin bulunduğu Nida Tunus’un ekonomiyi rayına oturtacak donanıma sahip olduğu düşünülüyor.
Nahda Partisi iktidarı Ocak ayında, ülkeyi parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlayacak geçici bir teknokrat hükümete devretti. Ülkeyi iki laik partiyle beraber bir koalisyonla yöneten Nahda, iki muhalefet liderinin İslamcı militanlar tarafından öldürülmesi sonrası kenara çekilmek durumunda kaldı.
Pazartesi günü yenilgiyi kabul ettiğini açıklayan Nahda Partisi’nin lideri Raşid Gannuşi, Tunus’un demokratik kurumlarını sağlamlaştırması için, çok partili, geniş bir milli birlik koalisyonuna ihtiyacı olduğu görüşünde.