Karagözyan Ermeni Yetimhanesi Vakfı’nın, kuruluşunun yüzüncü yıldönümü için düzenlediği kutlamalar, önümüzdeki hafta yapılacak etkinliklerle son bulacak. 17 Kasım’da ise, Zorlu Center’daki Performans Sanatları Merkezi’nde (PSM) düzenlenecek olan Tata Simonyan konseriyle, coşkunun tüm toplumla, özellikle de gençlerle paylaşılması hedefleniyor.
BARUYR KUYUMCİYAN
baruyr@agos.com.tr
Karagözyan Ermeni Yetimhanesi Vakfı’nın, kuruluşunun yüzüncü yıldönümü için düzenlediği kutlamalar, önümüzdeki hafta yapılacak etkinliklerle son bulacak. Zorlu bir sürecin ardından, gasp edilmiş olan mülklerini geri almaya hak kazanan ve kapsamlı bir gayrimenkul projesiyle değerlendiren Karagözyan Vakfı, yüzüncü yıla tesadüf eden bu kazanımı büyük bir balo ve konserle taçlandırmaya hazırlanıyor. 15 Kasım Cumartesi günü, vakfın arazisi üzerinde yükselen Marriot Otel’in balo salonunda düzenlenecek olan 100. Yıl Balosu’yla, KEY Plaza’nın açılışı yapılacak. 17 Kasım’da ise, Zorlu Center’daki Performans Sanatları Merkezi’nde (PSM) düzenlenecek olan Tata Simonyan konseriyle, coşkunun tüm toplumla, özellikle de gençlerle paylaşılması hedefleniyor.
Cumhuriyet döneminde İstanbul Ermeni toplumu tarafından yaygın şekilde benimsenmiş bir kültürdü balo geleneği. Özellikle yılbaşı döneminde yoğunlaşan geleneksel balolar, 80’li yılların Türkiye’sinde kesintiye uğramış, son 30-35 yıl içinde sadece birkaç balo düzenlenebilmişti. Bu geleneği de hatırlatan 100. yıl etkinlikleri, ‘Ermenistan’ın Tarkan’ı’ olarak nitelendirilebilecek olan Tata’nın vereceği konserle de hafızalara kazınacak.
18 bin kişi izledi
Ermenistan’da olduğu kadar Diaspora Ermenileri arasında da popüler olan Tata Simonyan’ın, geçen hafta Los Angeles’ta verdiği konseri 18 bin kişi izledi. İstanbul’a 16 kişilik orkestra ve gösteri grubuyla gelecek olan Tata’nın, 2.200 kişilik salonu doldurması bekleniyor. Simonyan, bu konserin öncesinde, 15 Kasım’da, 400 kişinin katılacağı baloda da sahne alacak. Vakıf Başkanı Dikran Gülmezgil’in, konser vermeye ikna etmek için Ermenistan’a gidip şahsen görüştüğü popüler sanatçının bir ay sonra vereceği konserin davetiyelerine talep şimdiden yoğun. Tertip Heyeti, önümüzdeki günlerde, konsere gitmek isteyen gençleri sevindirecek bazı sürprizler de açıklayacak.
Sadece Karagözyan Vakfı’na, değil toplumun genelinin eğitim, kültür ve sosyal yaşantısına katkıda bulunacak olan KEY Plaza, 100. yılın en önemli kazanımı olarak nitelendiriliyor. Bu heyecanı toplumla, özellikle de gençlerle paylaşmak ve Türkiye Ermenileri için yeni bir dönemin kapıda olduğunu onlara hissettirmek için, bu konsere özel bir anlam yükleniyor. Tertip Heyeti’nin bugüne dek düzenlediği diğer etkinliklerde de bu düşünceyle hareket edildi.
‘Pokrig’e yoğun ilgi
Karagözyan’ın 100. yıl etkinlikleri 2013’ün Mart ayında, ‘Talin ve Arkadaşları’ konseriyle başlamış; dünyanın 35 ayrı ülkesinde konserler vermiş, sevilen bir figür olan Talin konserine çocuklar büyük ilgi göstermişti. Geniş yankı uyandıran bir diğer etkinlik de, çocuklara yönelik müzik maratonuydu. Gençlerin müzik alanındaki yeteneklerini desteklemeyi ve onların sahne deneyimi kazanmasını sağlamayı amaçlayan etkinliğe, yaşları 5 ila 17 arasında değişen 144 çocuk katıldı. Tertip Heyeti, Mayıs ayında yapılan bu etkinliği 2015’te tekrarlayarak kalıcı hale getirmeyi planlıyor. Kalıcı olması arzulanan bir başka proje de, ‘Pokrig’ masal sitesi. Ermenicenin yaşayan bir dil olması ve çocuklar tarafından kolayca öğrenilmesi hedefiyle kurulan internet sitesi pokrig.org, Mayıs ayında faaliyete geçirilmişti. 5 ila 14 yaş arasındaki çocuklar için Ermenice masal ve hikâyelere yer veren site, kısa süre içinde yoğun ilgi topladı. Siteyi hazırlayanlar, okulların kapalı olduğu dönemde, 6500 tekil ziyaretçinin sayfayı ziyaret etmiş olmasından dolayı da mutlu. Özellikle Ani İpekkaya’nın anlatıcısı olduğu hikâyelerin çok yoğun ilgi gördüğünü ve bu bölümün geliştirileceğini söyleyen Anna Turay, başka isimlerin de anlatıcı olarak bu bölüme katkıda bulunacağını ifade ediyor. Turay, son olarak Ekim ayında, Behiç Ak’ın kaleme aldığı ve çizimlerini yaptığı bir masalın eklendiği siteyi, her ay iki veya üç yeni masalla zenginleştirmek istediklerini belirtiyor.
Asıl zirve kitap
100. yıl kutlamaları kapsamında, Ağustos ayında Kınalıada’da düzenlenen, İstanbul’dan Vomank ve Paris’ten Medz Bazar’ın sahne aldığı konser de, adada yarattığı atmosfer ve gençler üzerindeki etkisiyle, 100. Yıl Tertip Heyeti’nin isteğini tam olarak karşılamıştı.
Tata Simonyan konseriyle sonlandırılacak olan 100. yıl etkinliklerinin en önemli ayağı, üzerinde çalışılan kitap projesi. Kitap, Karagözyan Ermeni Yetimhanesi’nin kuruluş aşamasında Patrikhane’de ve Cismani Meclis’te yaşanan tartışmaları ve dönemin devlet erkânının yaklaşımlarını sergileyen belgelerin yanı sıra, 1948 yılında okulun 35. kuruluş yıldönümünde yayımlanan kitapta bulunmayan, yeni ortaya çıkarılmış belgeler ve Kıdemli Peder Krikor Damatyan’ın bu konudaki makalesini içeriyor. Kitapta ayrıca, Sait Çetinoğlu ve Ayşe Hür’ün, 20. yüzyılın ilk yıllarında Ermeni yetimlerin başlarına gelenleri özetleyen makaleleri ile, Tamar Nalcı ve Emre Can Dağlıoğlu’nun kaleme aldığı, vakfın arazisine el konması ve iade sürecine dair bir makale de yer alacak. Şubat 2015’te, Türkçe ve Ermenice olarak yayımlanacak olan kitap, kısa süre içinde İngilizceye de çevrilecek.
Kitap projesi kapsamında yapılan bir diğer önemli çalışma da, vakfın arşivlerinin tasnif edilmesi ve dijital ortama taşınması oldu. Bu sayede arşivin birçok çalışmaya kaynaklık edebilecek hale getirildiği ifade ediliyor.
100. yılın coşkulu ruhu
Ocak 2013’te kurulan, deneyimli yönetici Hayk Aslanyan’ın başkanlık ettiği 100. Yıl Tertip Heyeti, birçok özel programa imza attı. Heyette emek verenler arasında yer alan, iletişim sektörünün başarılı isimlerinden Anna Turay, 100. yıl programını şekillendirirken, kurumun özünde bir okul olması gerçeğinden yola çıktıklarını ve tüm çalışmaların odağına çocukları yerleştirdiklerini ifade ediyor. Turay, etkinliklerin, öncelikle çocukların kültür birikimine ve eğitim sürecine katkıda bulunmasını hedeflendiklerini ve kalıcı projeler üretmeye çalıştıklarını vurguluyor. Turay, Ermeni toplumuna enerji katacak, depresif havayı dağıtıp, yarattığı coşkuyla gençlerin özgüvenini tazeleyecek bir konser düzenlemek istediklerini ve Tata Simonyan’ın bu hedefe en uygun isim olduğunu belirtiyor. 100. yıl etkinlikleri, imkânları sınırlı olan Karagözyan Ermeni Yetimhanesi Vakfı’nın bütçesinden herhangi bir kaynak aktarılmadan, Dikran Gülmezgil’in sponsorluğunda yapılıyor.