Altın Portakal'da yarışacak bir belgeselin TCK gerekçe gösterilerek programdan çıkarılmasıyla başlayan tepkiler büyüyor. Ulusal Yarışma ana jürisinden Belmin Söylemez’in de aralarında yer aldığı 10 jüri üyesi bugün bir açıklama yayınlayarak, festivaldeki görevinden çekildiklerini belirtti.
51. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde etrafındaki tartışmalar, 10 jüri üyesinin festivaldeki görevlerinden çekilmesiyle devam ediyor. Ulusal Yarışma ana jürisinden Belmin Söylemez’in de aralarında yer aldığı 10 jüri üyesi bugün bir açıklama yayınlayarak, festivaldeki görevinden çekildiklerini belirtti. Açıklamada, bir filmin TCK gerekçe gösterilerek yarışmadan çıkartılması veya yine TCK öne sürülerek yönetmen üzerinde baskı oluşturulmasının kabul edilemez olduğu ifade edildi
51. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde etrafındaki tartışmalar, 10 jüri üyesinin festivaldeki görevlerinden çekilmesiyle devam ediyor. Reyhan Tuvi’nin ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ adlı belgeseli, ön jürinin kararına rağmen festival yönetimi tarafından TCK’ya aykırı bölümler içerdiği gerekçesiyle programdan çıkarılmıştı. Bunun üzerine Seray Genç, Ayşe Çetinbaş ve Berke Baş’tan oluşan ön jüri bir basın açıklaması yayınlayarak kararı tanımadıklarını duyurmuştu.
İstifa sayısı 11’e ulaştı
Film, festival yönetimiyle yapılan pazarlıkların sonucunda, İngilizce altyazısında yer alan ve küfür içeren bir ifadenin kaldırılması şartıyla festival programına alındı. Ancak bu karar tartışmaların sonunu getirmeye yeterli olmadı. Önce, Belgesel Yarışma bölümü jüri başkanı Can Candan istifa ettiğini duyurdu. Ardından, Ulusal Yarışma ana jürisinden Belmin Söylemez’in de aralarında yer aldığı 10 jüri üyesi bugün bir açıklama yayınlayarak, festivaldeki görevinden çekildiklerini belirtti. Açıklamada, bir filmin TCK gerekçe gösterilerek yarışmadan çıkartılması veya yine TCK öne sürülerek yönetmen üzerinde baskı oluşturulmasının kabul edilemez olduğu ifade edildi. Böyle bir kararın gelecekteki festivallerde alınabilecek sansür kararları için örnek teşkil edildiği vurgulandı.
Kulislerde istifaların devam edeceği konuşuluyor.
Açıklamanın tam metni şöyle:
'Reyan Tuvi’nin ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ adlı filminin “Türk Ceza Kanunu'nun 125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik ihtiva ettiği” gerekçesiyle, 51. Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması listesinden çıkarılmasını “hiçbir şekilde kabul edilemez bulduğumuzu” 2 Ekim 2014 tarihinde açıklamış, bu durumun söz konusu eserin kriminalize edilmesi anlamına geldiğini vurgulamış ve filmin yarışmaya yönetmenin kurgusuyla dahil edilmesini, ayrıca festival yönetiminin “gösterimlerin her türlü baskıdan muaf bir şekilde yapılacağını ve seçici kurulların kararlarının manipüle edilmeyeceğini garanti eden, tavizsiz bir açıklama” yapmasını beklediğimizi belirtmiştik.
Gelinen son noktada, ön jürinin kararına rağmen “TCK'nın 125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik ihtiva ettiği” gerekçesiyle filmi yarışmadan ihraç etmiş olan festival, yönetmenin yaptığı değişiklik sonucunda filmi yarışmaya dahil etti. Bu durum, yapılan değişiklik ne olursa olsun şunun onaylanması anlamına gelmekte: Bir festival ön jürinin seçmiş olduğu bir filmi TCK’yı gerekçe göstererek yarışmadan çıkartabilir ve yine TCK’yı öne sürerek yönetmen üzerinde baskı oluşturarak filminde değişiklik yaptırabilir. Bu, ileride festivaller tarafından benzer müdahalelerin yapılmasının önünü açan bir uygulamadır. Bunu kabul edilebilir gördüğümüz takdirde, bugünden itibaren devlet organlarının yanı sıra festival yönetimlerinin de TCK’nın maddelerini gerekçe göstererek sanat eserlerinde değişiklik talep etmesini onaylamış olacağız.
Festivalin akıbeti omuzlarına yüklenen Reyan Tuvi’nin yanında olduğumuzu, filminin seyirciyle buluşması yönündeki kararına saygı duyduğumuzu belirtmek isteriz. Bizi kaygılandıran, festivalin, TCK’yı referans alan tutumunu sürdürüp bir yargı organı gibi hareket etmeye devam etmesidir. Festivalin, sansürün normalize edilmesini beraberinde getirecek ve yönetmenler üzerindeki baskıyı artıracak bu tutumunu endişe verici buluyoruz.
2 Ekim açıklamamızda yer alan “gösterimlerin her türlü baskıdan muaf bir şekilde yapılacağını ve seçici kurulların kararlarının manipüle edilmeyeceğini garanti eden, tavizsiz bir açıklama” beklentimizin karşılanmaması bir yana, tam tersi bir durumun meşrulaştırılması söz konusudur. Bu durum karşısında, sanatsal ifade özgürlüğünün güvence altında olmadığı bir sürece ortak olmayacağımızı ve festivaldeki jüri üyeliği görevlerimizden çekildiğimizi beyan ederiz.'
Belmin Söylemez (Ulusal Yarışma, ana jüri)
Ayla Kanbur (Ulusal Belgesel Film Yarışması, ana jüri)
Zeynep Dadak (Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması, ana jüri)
Belma Baş (Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, ana jüri)
Emre Akay (Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, ana jüri)
Evrim Kaya (Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, SİYAD jürisi)
Kaya Özkaracalar (Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, SİYAD jürisi)
Fırat Yücel (Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması, SİYAD jürisi)
Metin Gönen (Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması, SİYAD jürisi)
Esin Küçüktepepınar (Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması, SİYAD jürisi)