Bazı Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı ambargo, Moskova marketlerinde henüz etkisini hissettirmeye başlamamış gibi görünüyor. Ambargo ise, hem siyasi hem de ticari açıdan pek fazla bir araya gelemeyen iki ülkeyi en azından raflarda bir araya getirdi: market raflarında Türkiye’den gelen balıklarla Ermenistan’dan gelenler yan yana alıcıları bekliyor.
turkrus.com sitesinde yer alan habere göre, Moskova marketlerinde Yunanistan, Norveç, İtalya'ya gibi pek çok AB ülkesinden gelen deniz mahsullerinin pazardan çekilmesi özellikle Ermenistan pazarı için fırsata dönüştü. Türkiye’den gelen çiftlik çipurası, levrek gibi balıkların kapladıkları alan artarken, daha önce Rusya pazarına giriş yapmamış olan alabalıklar artık pazar raflarını süslüyor.
Hollanda, Finlandiya gibi ülkelerden gelen süt ürünlerinde halen stok piyasaya sürülürken; meyve-sebze pazarları, bereketli yaz sezonunun etkisiyle yerli ürünlerle halen dolu görünüyor. Batılı dev ihracat ve dağıtım şirketlerinin kanallarına giremeyen Tacikistan ve Özbekistan meyveleri de pazara girmeye başlamış. Fakat yaz sezonunun sona ermesiyle birlikte, özellikle meyve-sebze konusunda sıkıntının yaşanacağını söylemek mümkün.
'Ambargo yerli üretimi arttıracak'
Sokakta batı ülkelerinin ambargosunun hayırlı olacağını düşünenler var: 'Sovyet döneminde, iyi zamanlarda biz her şeyimizi iyi kötü kendimiz ürettik. Bugün peynir, süt yetmeyecek diye mi ağlayacağız? Tam aksine bu mallarda yerli üretimin patlaması için elverişli bir zemin oluştu. Hatta Türk şirketleri de üretime yönelmeli, hazır pazar boşken marka yaratmak için elverişli bir ortam.'
Bazı vatandaşlar ise batının baskılarının milliyetçiliği arttırdığı görüşünde: 'Putin'in politikalarına kızıp gıda ürünlerinde ambargo uyguluyorlar, bunun sonucunda faturayı Rusya'da sıradan halk ödüyor. Halk da dönüp bu sıkıntının kaynağı saydıkları Batı'ya karşı Putin'e daha fazla destek veriyorlar. Son anketlerde Putin'in oyu artıyor.”
Bazı Batılı ülkeler, Rusya'yı Ukrayna'daki ayrılıkçıları silahlandırmakla suçlayarak bir sene sürecek gıda ambargosu kararı almıştı. Bunun üzerine Rusya da ağustos ayından itibaren bir yıl boyunca Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Batılı ülkelerden gıda ithalatını yasaklayacağını açıklamıştı.
AB, Rusya'ya yılda 11 milyar Euro değerinde tarım ürünü ihraç ediyor. Bu rakam, AB'nin toplam tarım ihracatının yüzde 10'una denk düşüyor.
Gözlemciler, Rusya'nın birçok gıda ürününü Batı'dan ithal ettiğine dikkat çekerken, Batı ülkelerinden boşalan ithalat pazarına yeni ülkelerin gireceği tahmin ediliyor. (GK)