UKRAYNA
Savaş karşıtı Rusların hikâyeleri film oldu: ‘Tanık Travması’
İstanbul, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın ilk günlerinden bu yana, çok sayıda savaş karşıtı Rusyalının yeni adresi oldu. Bazıları başka ülkelere geçmeden önce geçici olarak Türkiye’yi seçti, bazıları ise yaşamını burada kurma çabasında. Rusyalı yönetmen Taya Zubova, savaşın başlamasıyla ülkelerinden ayrılan ve İstanbul’da savaş karşıtı Rusyalı göçmenlere ortak yaşam alanı sunan ‘Nuh’un Gemisi’nde yaşayan kişilerin hikâyelerini takip eden ‘Tanık Travması’ adlı filme imza attı.
‘Ukrayna sorunu’nda son söz Ekümenik Patrikhane’nin
Ekümenik Patrikhane 31 Ağustos’ta çok önemli bir ziyaretçiyi ağırladı. Moskova Patriği Kirill, Ukrayna Kilisesi sorununu görüşmek üzere Ekümenik Patrik Bartholomeos tarafından kabul edildi. Görüşme üç saate yakın sürdü. İki taraf Ukrayna Kilisesi’nin nihai statüsünü kendi açılarından değerlendirdi. Ekümenik Patrikhane, bu görüşmede Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin tarihi ve hukuki açıdan otonom bir statüye sahip olduğu tezini öne çıkarırken, Moskova’nın Ukrayna’nın ‘dini bağımsızlık’ taleplerine karşı çıkmaması gerektiği görüşünü savundu. Moskova Patriği ise meselenin bu ülkenin Rusya ile bütünleştiği 17. yüzyılda çözümlenmiş olduğu ve Ekümenik Patrikhane’nin bu meselede ya Rusya’nın yanında yer alması ya da tarafsız bir tavır sergilemesi gerektiği görüşünü savundu. Ortak bir sonuca ulaşılamayan görüşme sonrasında, Moskova Patriği, Ekümenik Patrik Bartholomeos ile ortak yemeğe katılmadan Rusya’ya döndü.
Camala’dan yakın tarih dersleri
Camala mı, Cemile mi, yoksa Susana mı demeliyiz? Susana Camaladinova Camala ismini tercih ediyor deyip onu kullanırız, fakat bu sefer de “Kırım Tatarı mı, Ermeni mi, Ukraynalı mı?” tartışmaları başlar. Eurovision 2016 şarkı yarışmasında Ukrayna’yı temsil eden Camala’nın babasının Kırım Tatarı olduğuna Türkiye medyası epeyce geniş yer verdi. Fakat Camala’nın annesinin Karabağlı Ermeni olduğu medyaya pek yansımadı.
‘Gerçeğin, intikamını almak için dönmek gibi kötü bir alışkanlığı vardır’
Özellikle Sovyetler dönemine ilişkin çalışmaları ve son yıllardaki Ermeni Soykırımı araştırmalarıyla tanınan tarihçi Ronald Grigor Suny, ‘Tarihi Revizyonizm ve Küresel Siyaset’ başlıklı güncel makalesinde Japonya’nın II. Dünya Savaşı’ndaki siyasetinden ötürü Kore’den özür dileme süreci, Türkiye’nin Ermeni Soykırımıyla imtihanı ve Stalin’in Ukrayna’ya dayattığı Holodomor’u (ölümcül kıtlık) revizyonist tarih bağlamında bir arada ele alıyor. Bu çarpıcı makalenin çok geniş bir derlemesini Cansen Mavituna’nın çevirisiyle sunuyoruz.
Lviv’in bin yıllık Ermenileri
Doğu Avrupa ve Ukrayna’nın en güzel şehirlerinden biri olan Lviv’de, kendi halinde küçük bir Ermeni cemaati yaşamını sürdürüyor. Bu seneyse, şehirdeki tek Ermeni Kilisesi’nin tam 652’inci kuruluş yılı...
Donetsk'teki madende patlama: En az 30 kişi öldü
Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesindeki kömür madeninde patlama meydana geldi. En az 30 işçinin öldüğü tahmin ediliyor
Ambargo nedeniyle Ermenistan ve Türkiye balıkları tezgahta bir arada
Bazı Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı ambargo, Moskova marketlerinde henüz etkisini hissettirmeye başlamamış gibi görünüyor. Ambargo ise, hem siyasi hem de ticari açıdan pek fazla bir araya gelemeyen iki ülkeyi en azından raflarda bir araya getirdi: market raflarında Türkiye’den gelen balıklarla Ermenistan’dan gelenler yan yana alıcıları bekliyor.
Ukrayna'da düşen uçaktan kurtulan yok
Aylardır çatışmaların yaşandığı Ukrayna’nın doğusundan Rusya’ya geçerken düşen Malezya Havayolları’na ait MH17 sefer sayılı yolcu uçağının füze saldırısına hedef olduğunu düşünülüyor. Ukrayna Güvenlik Birimi SBU, 295 kişinin bulunduğu uçağın Rusya yanlıları tarafından düşürüldüğünü iddia ediyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün acil gündemle toplanacak.