Nihan Ulaş, “Adalar Vapurunda Ayakata Kalmak İstemiyoruz!” sloganıyla adalara ulaşımda yaşanılan sorunlara karşı bir imza kampanyası başlattı. Tarife yetersizliği, gece ulaşım olmaması, adalar arası ücretlendirme getirilmesi, alternatif motor ulaşımının tehlikeli ve çok pahalı olması başlıca problemler.
ESİN BOZOVALI
esinbozovali@gmail.com
İmza kampanyası fikri mayıs ayında yine ayakta kaldığı yolculuklardan birinde aklına gelen Ulaş kısa sürede yoğun bir destek ile karşılaştığını söylüyor. Adalar Savunması'nın da katılımı ile yaklaşık bir aydır sosyal medya ağlarıyla ve iskelede kurdukları imza masalarıyla imza topluyorlar. Temmuz sonu imzalar İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyonu’na ulaşım hakları birimine teslim edilecek. Uzun bir süredir mağduriyet yaşayan ada halkının imza toplama sürecine katılımı büyük. Ulaş, “80 yaşında anneannem bile arkadaşlarından , komşulardan, evin önünden gelip geçenlerden 264 tane imza toplamış” diyor.
Adaların yazlık mekan ve eğlence yeri olarak görülmesi nedeniyle yüksek fiyatlarla ücretlendirilen, yeterince güvenli olmayan motor ulaşımı ve eksik sayılı vapur seferleriyle yetinmek zorunda bırakıldıklarını belirten Ulaş kampanyayı başlatmasına neden olan belli başlı sorunları anlatıyor:
“Annem Heybeliadalı, anneannem halen yaz-kış adada yaşamakta. Ada her zaman kendimi en iyi hissettiğim yer olmuştur ancak son yıllarda özellikle tarifedeki sıkıntılar yüzünden, gidiş ve dönüşler işkence halini almaya başladı. Özellikle bahar –yaz aylarında yolcu sayısı ve turist sayısı da arttığı için vapurda yer bulamıyoruz, vapur içindeki merdivenlerde oturmak durumunda kalıyoruz yaklaşık 1.5 saat süren Kabataş-Heybeliada seferi boyunca.
Sorunlarımız sadece yaz tarifesiyle de kısıtlı değil maalesef. Yaz-kış tarifesinde gece vapuru yok. Kışın da gece vapur tarifesi yok. Bu bir nevi esaret hepimiz için. Biz de İstanbul içinde olduğu gibi gece saatlerinde de ulaşabilme hakkımızı kullanmak istiyoruz.”
Adalar arası ulaşımın eskiden ücretsizken artık tam bilet parası olan 3.5 TL’yle ücretlendirildiğini hatırlatan Ulaş, ‘belediyenin “ o zaman motorla gitsinler” önerisini çözüm olarak görmüyoruz. Adalar insanına sınıfsal olarak “kalbur üstü” bakılıyor ve “nasılsa sayfiye yeri 6 tl de verirler” denilerek mağdur ediliyor. Bizler yaz kış adada yaşayan , gün içinde İstanbul ilçelerine gidip gelen insanlarız,adalar bizim için tatil yeri değil, evimiz” diyor.
Gece 24:00’ten sonra da vapur seferi olması, adalar arası ücretsiz olması, motorların vapurlara alternatif olarak mecburi dayatılması gibi taleplerini dillendiren adalıların internette ‘change org’ sitesinde devam eden kampanyasına şimdiye kadar bin 157 kişi destek verdi.