Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Nedim Şener ve Ahmek Şık’ın yargı sürecine ilişkin yaptıkları itirazı haklı bularak Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkum etti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Nedim Şener ve Ahmek Şık’ın yargı sürecine ilişkin yaptıkları itirazı haklı bularak Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkum etti.
Mahkeme, Oda Tv davasından 1 yıl hapis yatan Şık ve Şener’in başvurusunu değerlendirerek, hak ihlali yapıldığına hükmetti. AİHM, Türkiye’nin Nedim Şener’e 20 bin, Ahmet Şık’a da 10 bin Euro manevi tazminat ödemesini karara bağladı,
AİHM kararında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5/3’üncü maddesi olan özgürlük ve güvenlik hakkının ihlali, 5/4’üncü maddesi olan tutulma işleminin yasaya uygunluğu hakkında kısa bir süre içinde karar verilmesi hakkı ve 10’uncu maddesi ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.
Mahkemeden gerekçeli açıklama şöyle: 'AİHM, başvuran kişilerin yeterli ve ilgili neden bulunmadan bu kadar uzun süre tutuklu bulundurulmalarının, kamu yararını ilgilendiren konularda fikirlerini ifade etmekten caydırmaya yönelik olduğuna karar verdi. Bu tip tutuklama önlemleri, soruşturmacı tüm gazeteciler üzerinde devlet organlarının işleyiş ve uygulamaları için oto-sansür iklimi oluşmasına neden olmuştur. Başvuranların yargılama öncesinde tutuklanmaları ve bir yıllık bir süre için tutuklu bulundurulmaları bir sosyal ihtiyaçtan kaynaklanmamaktadır. Uygulanan önlem (uzun tutukluluk) ne amaca uygun, ne de demokratik bir toplumda bir gereklilik değildir. Dolayısıyla da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesi (ifade özgürlüğünü güvence altına alan madde) ihlal edilmiştir.'
Şık ve Şener'in ifade özgürlükleri ile özgürlük ve güvenlik haklarının ihlal edildiği iddialarıyla AİHM'e başvurmuşlardı.
Her iki gazeteci de, haklarında 'elle tutulur delil' olmamasına ve kendilerine 'ne ile suçlandıkları bildirilmeden' tutuklu kalmaları konusunda başvuru yapmışlardı.