Bölgeden çıkan petrolden pay istediklerini açıklayan BDP Diyarbakır Belediye Başkanı Kışanak'tan sonra BDP'li Demir Çelik de, demokratik özerklik planına göre tüm enerji kaynaklarından pay istendiğini açıkladı. Çelik. Hakkari ve Şırnak'ta demokratik özerklik için pilot uygulamalar yapıldığını da söyledi.
BDP’nin seçimlerden sonra inşasına başlayacağını açıkladığı demokratik özerklik uygulaması için pilot bölgeler belirlendiği öğrenildi. BDP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı ve Muş Milletvekili Demir Çelik, bölgede başta petrol ve enerji olmak üzere yer altı ve yer üstü zenginlik kaynaklarından belediyeler için yüzde 20 oranında pay istediklerini söyledi.
BDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın, önceki gün petrolden pay istediklerini açıklamasıyla gözler yeniden BDP’nin demokratik özerklik planına çevrildi. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın, özerklik inşasına yerel seçimlerden sonra başlayacaklarını açıklamasıyla bu alandaki çalışmaya hız verildi.
PİLOT İLLER BELİRLENDİ
Özerklik uygulamasının başında bulunan Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eşbaşkanı Demir Çelik, gelinen aşamayı Milliyet gazetesinden Namık Durukan'a anlattı. Çelik, Hakkâri ve Şırnak’ın özerklik uygulamasında pilot iller olarak seçildiğini, bu illerde eğitim, sağlık ve tarım alanlarında çalışma başlatıldığını söyledi. Çelik, “Hakkâri ve Şırnak’ta değişik alanlarda başlatılan özerklik uygulamaları diğer illere de taşındı. Özellikle köylerde başarıyla uygulanıyor. Kooperatifçilik bunlardan biridir” dedi.
‘YÜZDE 20 AKTARILMALI’
Çelik, “Türkiye artık tek merkezden yönetilemez. Demokratik ve katılımcı bir yönetimden yanayız. Bölgesel özerklik düşünmüyoruz. 20-25 civarında bölgesel yönetim istiyoruz” dedi.
Özerk demokratik yönetimlerden birinin, “Kürdistan bölgesel yönetimi” olduğunu ifade eden Çelik, bölgede petrolün yanı sıra zengin enerji kaynakları bulunduğunu belirtti, bu kaynaklardan yüzde 20 oranında payın bölgeye aktarılmasını istedi. Çelik, şöyle konuştu:
“Başta petrol ürünleri, bakır, kalay, krom gibi önemli madenlerin çıkarıldığı, Karakaya, Atatürk ve Keban barajları gibi büyük ölçekli barajlar başta olmak üzere yüzlerce hidroelektrik santralının faaliyet gösterdiği yer burası. Buna rağmen bu bölge Türkiye’nin en geri kalmış bölgesidir. Bu da bir çelişkidir. Demokratik özerklik sadece kendini yönetme ile sınırlı kalmayacak, aynı zamanda ekonomik yer altı ve yer üstü kaynaklarını daha verimli nasıl kullanması gerektiğinde söz ve karar sahibi olmalı. Yer altı ve yer üstü zenginliklerinden asgari yüzde 20’lere tekabül eden bir payın bölgeye aktarılması gerekir. Geriye dönüşümü sağlıkta, eğitimde ya da yer altı ve üstü hizmetlerde kullanıma aktarmalıdır. Eğitimde sağlıkta, yer altı yer üstü hizmetlerin edinilmesi amacıyla bölgeye aktarılmalıdır.”
Çelik, demokratik özerklik uygulamasını geniş alanlara yaymak için gelecek ay yerel yönetimler konferansı yapacaklarını, konferansa BDP’li belediye başkanları, il genel meclis üyeleri, belediye meclis üyeleri ve belediye encümenlerinin katılacağını söyledi.