Lübnan’ın Trablus şehrinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde Suriyeli bir mülteci kendini yaktı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BM MYK) olayı doğrularken, 50’li yaşlarında dört çocuk annesi olan kadının ağır yaralandığı ve hastanede tedavi altına alındığı öğrenildi.
EMRE CAN DAĞLIOĞLU
misakmanusyan@gmail.com
25 Mart’ta, Lübnan’ın Trablus şehrinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde Suriyeli bir mülteci kendini yaktı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BM MYK) olayı doğrularken, 50’li yaşlarında dört çocuk annesi olan kadının ağır yaralandığı ve hastanede tedavi altına alındığı öğrenildi.
Görgü tanıklarının ifadesine göre, üç gündür BM binası önünde yemek yardımı alabilmek için bekleyen kadın, üçüncü günün sonunda da yardımı alamayınca kendini ateşe verdi. Hastanede Agence France-Presse’e (AFP) konuşan kadın, “Kalbim ağrıyor. Hiç yemeğimiz yok” dedi. BM’nin Lübnan’da Suriyeli mültecilere her ay gıda yardımı yaptığı biliniyor, fakat BM MYK’den JoelleEid’in yaptığı açıklamaya göre, bu ay yardımları ulaştırmakta gecikmeler yaşanıyor ve bu sebeple, Lübnan’da mültecilerin durumu ‘kritik’.
Lübnan’dan yarım milyon Suriyeli çocuk var
Suriye’de iç savaşın başlamasından bu yana Lübnan’a giden Suriyeli mültecilerin sayısının yaklaşık yüzde 40’ı çocuk olmak üzere bir milyonu geçtiği tahmin ediliyor. Lübnan nüfusunun neredeyse yüzde 25’ini oluşturan Suriyeli mülteciler, ülkede yoksulluk ve açlıkla mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Suriye’deki savaşta rejimle birlikte savaşan Hizbullah’ın hükümet ortağı olması, uluslararası yardımın doğrudan Lübnan hükümetine yapılmasını önündeki en büyük engel.
Hizbullah güçlenir endişesi
Hizbullah’ın bu yardımlara güçlenmesi endişesinin yanı sıra, ülkede yardımların yönetilebileceği şeffaf bir mekanizmanın olmaması, yardımların yerlerine ulaştırılıp ulaştırılamayacağı sorusunu gündeme getiriyor. Bu gerekçelerle uluslararası yardımın azlığı ve ülkedeki siyasi çatışmanın varlığı, Lübnan’daki Suriyeli mültecilerin yaşamını olumsuz yönde etkiliyor.
Ülkede mülteciler için sorun yaratan bir diğer durum da Lübnan’ın Suriyeli mülteciler için özel kamplar inşa etmek istememesi. 1940’ların sonundan bu yana ülkede yer alan Filistinli mülteci kamplarının ülkenin siyasi sorunlarından birisi halini alması, yeni mülteci kampları konusunda Lübnan’ın çekinmesine yol açıyor. 2013 yılı istatistiklerine göre, Lübnan’da yaklaşık 450 bin Filistinli mülteci de bulunuyor.