İstanbul’daki Ermeni okullarının sorunlarının çözümüne dönük çabalar devam ediyor. Okullarda eğitim kalitesi ve öğrenci sayısının arttırılması için çalışmalara başlayan Türkiye Ermeni Okulları Birliği Girişimi’yle ilgili tartışmalar sürüyor. Girişimin iki üyesi faaliyetlerden çekildi. Buna karşın, Vakıflar Arası İletişim Platformu (VADİP) ile Girişim arasında uç veren gerilim dinme işaretleri vermeye başladı.
UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr
Ermeni okulları, uzun yıllardır devam eden ayrımcı politikaların yarattığı sorunlarla boğuşmaya çalışıyor. Eğitim kurumlarının yönetilmesi için merkezi bir yapı oluşturmayı hedefleyen Türkiye Ermeni Okulları Birliği Girişimi’nin 12 Şubat’ta düzenlediği kuruluş toplantısı ardından yaşanan tartışmalar merakla izleniyor.
Girişim, Şubat ayı içinde, okul temsilcileri, yöneticileri ve vakıf temsilcilerinin katıldığı bir toplantıyla projelerini açıklamıştı. Geçmişte Cismani Meclis’e bağlı olarak çalışan Eğitim Komisyonu’nu kendine model alan girişim, merkezi bir yapı kurulmasını önermiş, vakıflar, okullar ve eğitim kurumlarına destek çağrısı yapmıştı.
Girişim grubunda, Nurhan Palakoğlu, Tamar Karasu, Arsen Arşık, Toros Alcan, Aret Karabulut, Garbis Balmumcuyan, Karun Kovan, Sarkis Külegeç, Garabet Paylan, Varujan Bulgan, Sarven Sertşimşek, Sevan Gürün, Torkom Canel yer almıştı.
Girişimin yaptığı çağrının ardından ilk tepki VADİP Koordinasyon Kurulu’ndan gelmişti. Yapılan açıklamada, sorunların çözümü ve önerilen merkezi eğitim sistemi için VADİP çatısının tercih edilmesi önerilmişti. VADİP bünyesinde kurulan eğitim komisyonunun yeterli ve istenen düzeyde çalışmadığı özeleştirisini de veren VADİP Koordinasyon Kurulu, “Biz cemaatimizde herkesin girişim özgürlüğüne saygı göstermekteyiz. Ancak toplumsal yaşamımızın eksenini teşkil eden eğitim kurumlarımızla ilgili çalışmaların daha fazla özen ve karşılıklı sorumluluk anlayışıyla yürütülmesi gerektiğine inanmaktayız” demişti.
Bu açıklama Türkiye Ermeni Okulları Birliği Girişimi üyeleri arasında büyük bir üzüntüye neden oldu. Girişim doğrudan VADİP çatısı altında faaliyet göstermeme tavrını bağımsız bir işleve sahip olma vurgusuyla açıklasa da, VADİP’in süreçten zaten daha önceden haberdar edildiği, türlü temasların kurulduğu, bu nedenle Koordinasyon Kurulu açıklamasının büyük bir hayal kırıklığı yarattığı değerlendirmesi yapılmıştı.
Açıklamanın ardından Girişim ile VADİP Koordinasyon Kurulu arasındaki temaslar devam etti. Yapılan görüşmelerde, mevcut anlaşmazlık noktaları üzerinde durularak, sağlıklı bir ortak işleyiş için neler yapılabileceği konuşuldu. Agos, iki grup arasındaki müzakerelerin olumlu seyrettiği ve bir sonraki VADİP toplantısında sorunların çözüm yolunda olacağına dair bir açıklama yapılmasının yüksek ihtimal olduğu bilgisine ulaştı.
İki istifa
Buna karşın, yaşanan tartışmalar ve yapılan sorunlu başlangıç, Girişim grubu içerisinden iki kopmaya neden oldu. Türkiye Ermeni Okulları Birliği Girişimi yönetiminde yer alan isimlerden Sarkis Külegeç ve Karun Kovan görevden çekildi. Bu iki ismin çekilmesi, Külegeç’in Girişim içerisinde temsil ettiği Türkiye Ermeni Azınlık Okulları Öğretmenler Vakfı ve Kovan’ın temsil ettiği Karagözyan İlköğretim Okulu’nun grupta yer almaması anlamına geliyor. Bu iki önemli kurumun yokluğu henüz kuruluş aşamasında olan Birlik açısından önemli bir kayba işaret ediyor. Bu istifaların ve VADİP’le yapılan görüşmelerin nasıl sonuçlar doğuracağı önümüzdeki günlerde belli olacak.
Agos olarak, Girişim grubunun kuruluşunu haber verdiğimiz 21 Şubat tarihli sayımızda bir sağduyu çağrısı yaparak, eğitim gibi önemli bir alandaki sorunların çözümü için işbirliği yapmanın kaçınılmaz olduğuna vurgu yapmıştık. Dileriz gidişat bu yönde olur ve zaten zor şartlarda eğitim veren İstanbul Ermeni okulları, bir an önce daha iyi imkânlara kavuşur.