Haftasonu Ankara’da düzenlenen Demokrasi ve Barış Konferansı’nın sonuç bildirgesi açıklandı. Barışın toplumsallaşması için barış hareketi örülmesi kararının çıktığı konferanstan sürece destek çağrısı yapıldı.
UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr
Barış sürecinin önemli bir aşamasında olunduğu ve sürecin desteklenmesi gerektiği vurgulanan bildirgede, müzakerelerin kesintisiz olarak sürdürülmesi istendi. Demokrasi ve barışın birbiriyle bağlantılı olduğuna atıfta bulunan açıklamada, demokratikleşme adımlarının barış sürecini de ilerleteceği kaydedildi.
Hükümetin gerekli adımları gecikmeden atması gerektiği istenen bildirgede şu ifadelere yer verildi:
“Müzakerelerin sonuç alıcı bir biçimde sürmesi ve geliştirilmesi için, şu aşamada müzakereyi büyük kısıtlar altında yürüten Sayın Abdullah Öcalan’ın ‘sağlık, güvenlik ve özgürlük koşullarının’ sağlanması ve toplumun çeşitli kesimlerinden oluşan heyetlerle iletişim imkânlarının yaratılması gerekliliğini belirtiyoruz.
Nefret dilinin değil, barış dilinin yaygınlaşmasının, karşılıklı anlayış ve saygının bu sürecin selameti açısından yaşamsal önemini vurguluyoruz.
Barış ortamının ve müzakerelerin toplumsallaşması için demokratik mücadeleye yönelik engellemelerin sona erdirilmesi; bu kapsamda ifade, örgütlenme, toplantı ve gösteri özgürlüklerinin hiçbir şekilde kısıtlanmamasının önemini hatırlatıyoruz.
Hasta ve çocuk tutsaklar başta olmak üzere, siyasi tutukluların serbest bırakılmasını sağlayacak yasal düzenlemelerin geciktirilmeden ele alınmasını talep ediyoruz.
Halkların dil, kültür, inanç ve kimlik haklarının evrensel olduğunu, bunların bir pazarlık konusu haline getirilemeyeceğini ve bu hakların eşit yurttaş olmanın gereği sayıldığını bir kez daha vurguluyoruz. Çözüm ve demokratikleşme sürecinin her aşamasında, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimlerin eşitlik hukukunu, kadın-erkek eşitliğini sağlayıcı adımlarla kalıcı ve gerçek bir barış sağlanacağına olan inancımızı bir kez daha dile getiriyoruz.”
Konferans katılımcılarının süreci izlemekle görevli olduğunun altı çizilen bildirgede, güvenlikçi politikalara geri dönülmemesi ve sürecin kesintiye uğramaması için kararlılık gösterileceği belirtildi.
Soykırımlarla yüzleşmenin vazgeçilmez olduğuna dikkat çekilen bildirgede parlamentonun çözüm sürecinin ruhuna uygun bir çalışma temposu içinde olması gerektiği ifade edildi. Konferans sonrasında ‘Hakikat, Yüzleşme ve Adalet Komisyonu’, ‘Hukuk, Yol Temizliği ve Yeni Anayasa Komisyonu’, ‘Toplumsal Müzakere ve Demokratik Siyaset Komisyonu’ aracılığıyla çalışmaların sürdürüleceği açıklandı. (EE)