Dadyan İlköğretim okulunun yeni okul binası için temel atma töreni yapılıyor. 18 Kasım'da gerçekleşecek törenle başlayacak inşaat, okulun şimdiki spor salonu ve bahçesini kapsıyor. İki yıl sürmesi öngörülen proje süresinde öğrencilerin eğitime devam edeceği tarihi okul binası ise vakfın tasarrufunda ileride farklı amaçlarla değerlendirilebilecek.
SAHAG GÜRYAN
sgureh@agos.com.tr
Bakırköy Surp Asvadzadzdin Kilisesi Vakfı’nın geleneksel isim günü kutlaması 18 Kasım Pazar günü yapılacak. Madağ’da, Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen’in katılımıyla, Dadyan İlköğretim okulunun yeni okul binasının temel atma töreni yapılacak. Yapımı iki yılda tamamlanması beklenen yeni okul binası hakkında bilgiler veren vakıf başkanı Mesut Özdemir, “Çok heyecanlıyız, elimizi taşın altına soktuk. Bu proje nefes almamızı sağlayacak” diyor.
En yeni bina 50 yıllık
İstanbul’da bulunan Ermeni okullarının çok büyük bölümü yüz yıl öncesinde inşa edildi. Dönemin imkânları ve ihtiyaçları gözetilerek yapılan okul binaları günün ihtiyaçlarına cevap verebilmesi için birçok kez restore edildi, bazılarına ek bölümler yapıldı. Cumhuriyet dönemi boyunca ise sadece iki okul açıldı. 1953 yılında Surp Haç Tıbrevank Lisesi ve 1956’da Yeşilköy Ermeni İlköğretim okulu faaliyete başladı. En yeni okul binası ise tam 50 yıl önce yapıldı. Halen faal olan Ermeni okulları arasındaki en yeni bina 1962 yılında inşaatı tamamlanan Sahakyan Lisesi binası.
400 öğrenci okuyor
Zamanla değişen demografik yapı nedeniyle, okul binaları yetersiz kalabiliyor. Bu konuda en büyük sıkıntıyı, İstanbul Ermenilerinin yoğun olarak ikamet ettiği semtlerin başında gelen Bakırköy’deki çocuklara eğitim veren Dadyan İlköğretim Okulu yaşıyor. Hovhannes Bey Dadyan tarafından 1844 yılında inşa edilen Dadyan Okulu’nun üç derslik bulunuyordu. 1895’ten itibaren ortaokulu da bulunan Okulda bugün 400 öğrenci eğitim alıyor. Okul binasının ihtiyacı karşılamada yetersiz olduğunu söyleyen Bakırköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi Vakfı başkanı Mesut Özdemir, bu durumun yarattığı olumsuzluğu şöyle anlatıyor: “Binamız 168 yıllık, tarihi bir bina. Zamanında 3 derslik olarak yapılmış. Şimdi ise 400 öğrenci eğitim görüyor. Artık ihtiyaca cevap veremiyor. Bundan dolayı çok sıkıntı yaşıyoruz. Yeri geliyor, 10 metrekarelik odaları sınıf veya çalışma odası olarak kullanmak zorunda kalıyoruz” diyor.
Bir kompleks doğuyor
Özdemir, toplam 5650 metrekarelik inşaat alanına sahip olacak okul projesini şu sözlerle anlatıyor: “Dadyan Okulu‘nun arka açık bahçesinin altında, toplam 2700 metrekarelik alanda spor salonu, 220 kişilik konferans salonu ve çok amaçlı bir salon yer alacak. Modern araç ve gereçlerle donatılacak olan ve depreme dayanıklı olarak inşaa edilecek yeni okul binasında kütüphane, kantin, yemekhane, laboratuarlar ve 28 derslik bulunacak. Yeni bina 4+4+4 sistemine uygun, ana sınıfı ve ilköğretim öğrencilerinin okula girişi ayrı yerlerden olacak. İnşaatın 2 yılda tamamlanması öngörülüyor. Bu proje, Ermeni toplumunun son 50 yılda eğitim alanında yapacağı en büyük girişim olacak. Bu sayede özel kolejlere giden öğrencileri cemaat okullarına çekebileceğimizi düşünüyoruz. Yeni binada 600 öğrenci rahatça eğitim alabilecek.”
Lise düşüncesi yok
Projenin konuşulmaya başlanmasıyla, Dadyan Okulu’na lise bölümünün ekleneceğine dair söylentilerin gerçekçi olmadığını söyleyen Özdemir, “Bizim lise açmak gibi bir düşüncemiz yok. Dadyan Okulu, mevcut liseleri besleyen en önemli okullardan birisidir. Eğer 12 yıllık kesintisiz eğitime geçilirse, sistemde bir değişiklik olursa, lise bölümü açmayı düşünebiliriz.”
Temel atma töreni bu pazar
Vakfın bütçesi hakkında da bilgi veren Özdemir, bu yıl 388 bin TL bütçe açığı öngördüklerini belirtti. Bütçenin üçte ikisinin veli bağışları ve kira gelirleriyle karşıladıklarını kaydeden Özdemir, Sevgi Sofralarında yapılacak bağışlarla bütçeyi denkleştirmeyi umduklarını söyledi. Özdemir, yeni okul binasının temel atma töreninin 18 Kasım’da yapılacağını ifade ederek, “Tüm cemaatimizi bu önemli ve tarihi olayda yanımızda görmekten mutluluk duyacağız” dedi.