2016'daki Atatürk Havalimanı saldırısı: Altı tutuklu tahliye edildi

IŞİD militanı üç kişinin 28 Haziran 2016 tarihinde İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği bombalı saldırı ile ilgili davada yedi tutuklu sanıktan altısı Yargıtay kararıyla tahliye edildi.

45 kişinin hayatını kaybettiği, 236 kişinin yaralandığı saldırıda yedi kişi için 46'şar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti.

Now Haber'den Alican Uludağ'ın aktarımına göre, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, "hakkaniyete uygun adil bir cezaya hükmedilmesi gerekirken yetersiz gerekçe ile teşdidin derecesinde hataya düşülerek fazla ceza tayin edilmesi" şeklindeki hükmü sonucunda, yedi sanıktan altısı 12 Aralık Perşembe günü serbest bırakıldı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 2018'de, saldırıyı planlamakla suçlanan altı sanığa "anayasayı ihlal" ve "tasarlayarak öldürme" suçlarından müebbet hapis cezası vermiş, bir sanık da "örgüt üyesi" suçlamasından 12 yıl cezaya çarptırılmıştı.

Konuyla ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda söz alan ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Murat Emir şu ifadeleri kullandı:

"Bir haberle sarsıldık. 45 vatandaşımızın, 2016'da Atatürk Havalimanı'nda vahşice katledildiği katliam sonrasında suçlu olan IŞİD'li teröristlerin Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararı ile tahliye edildiklerini öğrendik. Bu eğer doğruysa tam bir hukuk skandalıdır."

İstanbul Atatürk Havalimanı saldırısı, 28 Haziran 2016'da, yerel saatle 21:22'de yaşandı.

Rus, Kırgız ve Özbek uyruklu üç kişinin düzenlediği olayda saldırganlar önce uzun namlulu silahlarla insanlara ateş açmış, sonra canlı bomba eylemi gerçekleştirmişti.

Güvenlik güçleri, ülke genelinde IŞİD’e karşı çok sayıda operasyon düzenledi. Aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen Fırat Kalkanı Harekatı ile IŞİD’e karşı kara operasyonu düzenledi ve IŞİD hedeflerini bombaladı.

Türkiye’nin sınırları dışındaki tek toprak parçası olan Süleyman Şah türbesinin çevresinin IŞİD tarafından sarılmasının ardından Şah Fırat Operasyonu başlatıldı. Operasyon, türbede bulunan 38 personelin Türkiye'ye getirilmesi ve türbe içerisinde bulunan Süleyman Şah ve iki muhafızının naaşının da Suriye'nin Eşme köyüne taşınması ile sona erdi.

Türkiye'nin gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı Harekâtı ve ABD öncülüğünde düzenlenen hava saldırılarıyla darbe alan ve elindeki geniş toprakların hepsini kaybeden IŞİD, Avrupa Birliği (AB), Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birleşmiş Milletler (BM) ve pek çok başka örgüt ve ülke tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor.

Kategoriler

Güncel