Türkiye, Ermenistan, İran, Rusya ve Azerbaycan dışişleri bakanları İstanbul'da buluştu: Fidan ve Mirzoyan'dan açıklamalar

18 Ekim Cuma günü Türkiye'nin ev sahipliğinde Rusya, İran, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu toplantısında biraraya geldi.

Güney Kafkasya'da 3+3 formatındaki bölgesel işbirliği platformunun ilk toplantısı, Aralık 2021'de, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın ev sahipliğinde başkent Moskova’da düzenlenmiş, görüşmelerde Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan ve İran dışişleri bakan yardımcıları hazır bulunmuştu. Gürcistan, görüşmelere son anda katılmayacağını açıklamıştı. 

İkinci toplantı Ekim 2023'te Tahran'da dışişleri bakanları düzeyinde yapılmıştı. Güncistan bu toplantıya da katılmadı. 

Ermenisdan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, "3+3" bölgesel platformunun bakanlar toplantısında Ermenistan'ın Ermenistan-Türkiye sınırındaki Margara (Alican) sınır kontrol noktasının inşasını ve teknik donanımını tamamladığını söyledi.

Mirzoyan "Ayrıca Ermenistan ve Türkiye, Gümrü-Kars demiryoluyla sınır geçişi için teknik gereklilikleri birlikte değerlendirmeyi kabul ettiler. Bu, Ermenistan ile Türkiye arasında doğrudan uçuşların kurulması ve hava kargo ticareti için karşılıklı yasakların kaldırılması konusunda halihazırda uygulanan kararları tamamlıyor" dedi.

Dışişleri Bakanı, Mirzoyan Ermenistan ile Türkiye arasındaki Gümrü-Kars demiryolunun ve Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki demiryolu bağlantısının işletilmesinin, Basra Körfezi, Karadeniz, Hazar Denizi ve Akdeniz arasında derhal etkili bir bağlantı sağlayacağını belirtti.

Dışişleri Bakanı Mirzoyan, "Bu vizyonu aklımızda tutarak, hepinizin bildiği gibi, Azerbaycan'a demiryolu altyapımızı yeniden başlatma, sınır geçişlerini ve gümrük prosedürlerini basitleştirme ve her iki ülkenin egemenliğine ve yargı yetkisine tam saygı göstererek bazı ek güvenlik mekanizmaları sağlama yöntemlerini önerdik" dedi.

Dışişleri Bakanı Hasan Fidan  da oturumunun açılışında yaptığı konuşmada, bölge ülkelerinin bölgesel sorunları en iyi kendilerinin bildiğine ve çözebileceğine inandığını söyledi.

Fidan, “Bölgede yaşanan çalkantılı süreçler, İsrail’in Ortadoğu’da yarattığı savaşlar, insani felaketler ve acılar, bölgesel düzeyde diyalog ve iş birliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Bölgenin sahibi olma duygusu bizim Güney Kafkasya vizyonumuzu oluşturuyor. Bu vizyonun bir yansıması olarak müzakerelerimiz sonunda toplantımızın ana sonucuna ilişkin ortak bir bildiri yayınlamayı planlıyoruz”,- dedi.

“Vestnik Kavkaza” gazetesi , “3+3” platform toplantısına katılanların ortak bir bildiri yayınlayacağını yazdı. Habere göre metinde "bölge ülkeleri arasındaki mevcut sorunların BM Şartı’nın belirlediği ilkelere dayalı olarak diyalog yoluyla çözülmesi gereği vurgulanacak" ve "Çatışmaların barışçıl çözümünün, egemenliğin, toprak bütünlüğünün, sınırların dokunulmazlığı ilkesinin, içişlerine karışmamanın önemi" vurgulanacak.


Kategoriler

Güncel