Gostanyan: Kars-Gümrü demiryolunun açılması iki ülkeye de fayda sağlar

Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vahan Gostanyan, Anadolu Ajansı'na verdiği demeçte, "Ermeni tarafı, Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesindeki olumlu dinamikten memnun, ancak bu yönde çok daha fazlasının yapılabileceğini düşünüyor." ifadelerini kullandı.

Vahan Gostanyan, New York'ta Erdoğan-Paşinyan görüşmesi sonrasında Anadolu Ajansı'na konuştu.

Ermenistan ve Türkiye liderlerinin görüşmesini oldukça olumlu bir adım olarak değerlendiren Gostanyan her iki liderin de "birbirlerinin pozisyonlarını anlamaya hazır" olduklarını belirtti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı, Temmuz 2022'de Viyana'da varılan üçüncü ülke vatandaşları ve diplomatik pasaport sahipleri için sınırın açılmasına ilişkin anlaşmayı hatırlattı.

Gostanyan, "Ermeni tarafının hazır olduğunu bir kez daha teyit ettik. Gerekli tüm altyapı ve teknik hazırlık çalışmalarını tamamladık ve anlaşmanın uygulanmasına geçmeye hazırız" dedi.

Anadolu Ajansı'na göre Gostanyan, özellikle Gümrü-Kars demiryolunun yeniden işletmeye açılması olmak üzere gelecekteki işbirliği konusunda iyimser.

Bakan Yardımcısı bunun, sadece Ermenistan ve Türkiye için değil, daha geniş bölge için de ekonomik faydalar sağlayacağını düşünüyor.

Gostanyan, "Lojistik zincirlerinin birçoğunun şu anda engellenmiş olduğunu veya düzgün çalışmadığını biliyoruz ve Kars-Gümri demiryolu, Ermenistan için Avrupa'ya, Türkiye için Orta Asya'ya, Çin'e yeni bir kapı olabilir" ifadelerine vurgu yaparak çok daha fazlasının yapılabileceğini ve bunun daha hızlı yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Gostanyan, Ermeni tarafının Türk çeşitli ortaklarına iletmeye çalıştığı mesajı tekrarladı ve şöyle konuştu: "Harekete geçme zamanı şimdi. Zaman kaybetmemeliyiz."

Bölgesel sorunlara da değinen Gostanyan Ermenistan'ın,  Filistin ile resmi diplomatik ilişkiler kurmak için bir anlaşma imzaladığını hatırlattı. 

Ermenistan  Haziran ayında Filistin devletini resmen tanımıştı.

Gostanyan, Filistin'i tanıma kararının Ermenistan'ın iki devletli çözüme uzun süredir verdiği destekle örtüştüğünü söyledi.

(Anadolu Ajansı, Ermenihaber.am)

Kategoriler

Güncel