Mirzoyan: Azerbaycan ile anlaşma metni üzerinde mutabıkız

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Lüksemburglu mevkidaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Ermenistan'ın önerdiği "Barış Anlaşması" projesinin son versiyonu üzerinde büyük ölçüde anlaşmaya varıldığını söyledi. Azerbaycan ise tüm hükümler üzerinde anlaşmaya varıldıktan sonra barış anlaşmasının imzalanabileceğini belirtti.

Mirzoyan,  ""Maddeler ya tamamen kabul edildi ya da büyük ölçüde kararlaştırıldı. Yani, baştan sona tüm metin kabul edildi ve bizim önerimiz şu ana kadar üzerinde anlaştığımız şeyleri imzalamak"

Mirzoyan şöyle konuştu:

"Bir diğer husus şu: Azerbaycan tarafı bazen müzakere sürecine başka önkoşullar ve sorunları dahil etmeye çalışıyor. Bizim yaklaşımımız, üzerinde mutabakata varılan metni bir an önce imzalayabilmemiz yönünde. Elbette tüm sorunları tek bir metinle, tek bir sözleşmeyle çözmek mümkün olmayacak, eğer her iki taraf başka konularla ilgileniyorsa, gerisi daha sonraki müzakerelere kalacak"

Mirzoyan, 16 maddeden 13'ünün tamamen kabul edildiğini ve 3'ünün kısmen kabul edildiğini açıkladı. "Giriş ayrı bir bölümdür," diyen Mirzoyan,  Nikol Paşinyan'ın neden 17 maddeden bahsettiğine açıklık getirdi. Mirzoyan, Paşinyan'ın muhtemelen girişi ek bir madde olarak saydığını söyledi.

Parlamento Başkanı Alen Simonyan ise Azerbaycan'da Ermeni esirlerin iadesi konusunda yapılan görüşmelerin ve tartışmaların her formatta Azerbaycan'la yürütüldüğünü söyledi.

Simonyan, "Konuyu mümkün olan her yerde gündeme getirmeye devam ediyoruz," dedi.

Simonyan konunun Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki taslak barış antlaşmasında yer almadığını, Rusya ve Azerbaycan'ın esirleri ve diğer tutuklu kişileri iade etmeyi taahhüt ettiği belirtilen 9 Kasım 2020 tarihli üçlü bildiride yer aldığını belirtti.

Azerbaycan: Tüm hükümler üzerinde mutabık kalınmalı

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade ise teklifin kendileri tarafından kabul edilemeyeceğini belirtti. Sözcü, tüm hükümler üzerinde anlaşmaya varıldıktan sonra barış anlaşmasının imzalanabileceğini belirtti.

(Ermenistan Kamu Radyosu, Armenpress)

Kategoriler

Güncel