Almanya'da iki eyalette seçim: AfD Thüringen'de birinci, Saksonya'da ikinci

Almanya'nın göçmen karşıtı aşırı sağcı partisi Almanya için Alternatif (AfD), ülkenin doğusundaki Thüringen eyaletinde yapılan seçimde, sandık çıkış anketine göre oyların yüzde 30,5’ini alarak birinci parti oldu.

Kamu yayıncısı ARD için yapılan sandık çıkış anketine göre AfD, en yakın rakibi muhafazakar CDU’ya altı puan fark attı.

Bu sonucun onaylanması halinde aşırı sağ, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez eyalet seçimlerinde birinci parti olacak. Ancak AfD’nin Thüringen'de hükümet kurması pek mümkün görünmüyor.

ARD'nin sandık çıkış anketine göre, 88 sandalyeli Thüringen eyalet parlamentosunda AfD 30, CDU ise 24 sandalye alıyor. Başbakan Olaf Scholz'un Sosyal Demokrat Partisi (SPD) sadece yedi sandalye alıyorken, Yeşiller ve liberal FDP ise hiç sandalye kazanamayacak.

ARD'nin sandık çıkış anketine göre Saksonya'da CDU yüzde 31,9, AfD ise yüzde 30,4 oy aldı. İki parti de ulusal hükümeti yöneten üç partinin yine açık ara önünde yer aldı.

AfD'nin eş genel başkanı Tino Chrupalla, Thüringen'deki eyalet seçimlerinin sonucunu hükümet kurmak için “açık bir yetki” aldıklarını söyledi.

DW'nin aktardığına göre, kamu yayıncısı ZDF'ye konuşan Chrupalla, “Thüringen'de açık ara öndeyiz. Hükümet kurmak için de açık bir yetkimiz var” dedi.

Chrupalla partisinin diğer tüm partilerle konuşmaya hazır olduğunu söyledi.

Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) liderliğindeki henüz bir aylık sol parti de Thüringen'de %16 ve Saksonya'da %12 oy alarak büyük bir başarı elde etti.

Gözlemciler  bu seçimlerin sonuçlarını, Almanya'da bir yıldan biraz daha uzun bir süre sonra yapılacak bir sonraki ulusal seçimler öncesinde mevcut hükümete yönelik kamuoyu tepkisinin bir göstergesi olarak değerlendiriyor.

Halihazırda Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Sosyal Demokratları tarafından yönetilen, Almanya'nın doğusundaki Brandenburg eyaletinde 22 Eylül'de bir eyalet seçimi daha yapılması bekleniyor.

AfD, ülkenin eski komünist doğu bölgesinde en güçlü konumda; Alman istihbarat teşkilatı BND ise partinin Saksonya ve Thüringen'deki şubelerini "aşırı sağcı gruplar" adı altında, resmi gözetim altında tutuyor.

AfD’nin Thüringen seçimlerinden birinci parti çıkması eyalette iktidara geleceği anlamına gelmiyor.

Diğer partilerin, aşırı sağa karşı bir "güvenlik duvarı" oluşturması bekleniyor.

Ancak seçim sonuçları Almanya'da iktidardaki SPD, Yeşiller ve liberal Hür Demokrat Parti'ye (FDP) desteğin azaldığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Yine de milliyetçi, göç karşıtı ve Rusya yanlısı  AfD, yargıçların veya üst düzey güvenlik görevlilerinin atanması gibi üçte iki çoğunluk gerektiren kararları engellemek için her iki eyalette de yeterli sandalyeye sahip olabilir ve bu da ona benzeri görülmemiş bir güç kazandırabilir.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, aşırı sağcı AfD'nin büyük kazanım elde ettiği ve koalisyonunun kaybettiği iki bölgesel seçimin sonuçlarını "acı" olarak nitelendirdi ve ana akım partileri "sağcı aşırılık yanlıları" olmadan hükümet kurmaya çağırdı.

Scholz, Reuters'a yaptığı açıklamada, "AfD'nin Saksonya ve Türingiya'daki sonuçları endişe verici" dedi.  Sosyal Demokratlar (SPD) adına bir milletvekili olarak konuştuğunu  belirten Scholz,
"Ülkemiz buna alışamaz ve alışmamalı. AfD Almanya'ya zarar veriyor. Ekonomiyi zayıflatıyor, toplumu bölüyor ve ülkemizin itibarını mahvediyor" dedi.

(Euronews, BBC Türkçe, Reuters)

Kategoriler

Güncel