Patrik Maşalyan Kınalıada'da saldırıya uğrayan Garo Kaprielyan'ı ziyaret etti

Ermeni toplumunun tanınmış isimlerinden Garo Kaprielyan önceki gün Kınalıada'da bir marketin çalışanlarının saldırısına uğradı. Kaprielyan saldırı sırasında kendisine ayrımcı küfür edildiğini söyledi.. Saldırının ardından Kınalıada Karakolu’nda işlem yapıldığını ve olayın savcılığa intikal edeceğini belirten Kaprielyan, parmağının kırıldığını yüzünde ise darp izleri olduğunu belirtti. Patrik Maşalyan Kaprielyan'ı Kınalıada'daki evinde ziyaret etti ve geçmiş olsun dileklerini iletti. Seç Market sahibi gelişmeler üzerine bir açıklama yaparak olay sırasında ayrımcı küfür etmediğini savundu. Garo Kaprielyan ise kendisine ayrımcı küfür edildiğini ve darp edildiğini yineledi.

Gelişmeyi 1 Ağustos gecesi duyuran TET Ajanda platformu şu ifadeleri kullandı: 

"Türkiye Ermeni Toplumu Kurumları önceki dönem yöneticilerinden,son zamanlarda da Tet Ajanda Şahnur Kazancı programlarında yorumculuk yapan Garo Kaprielyan ikamet ettiği Kınalıada’da üzüntü verici bir saldırıya maruz kalmıştır.Elinde ve vücudunun çeşitli yerlerinde darp izlerine rastlanan Kaprielyan’a Kınalıada’da bulunan bir market çalışanlarının saldırdığı öğrenildi. Saldırı sırasında market yetkililerinin etnik kimliği konu alarak yaptıkları çirkin söylemler büyük tepkiye yol açtı.  Değerli büyüğümüz Garo Kaprielyan’a ve kıymetli ailesine geçmiş olsun dileklerimizi sunarız."

Agos'a konuşan Garo Kaprielyan, olayın arka planını şu sözlerle anlattı.

“Daha önceki yıllarda bir sorun yaşamamıştık ama iki yıldır bunlardan çok rahatsızız. Ben alışveriş yapmayı kestim.  Sokağa giderek yayıldılar. Kaldırımları, apartman önünü işgal ettiler. Gece saat 12’lere kadar gürültü patırtılar geliyor. Personelin patırtısı bitmiyor. Daha önce şikayetçi olmuştuk. Marketin işgal ettiği alanlar için video ve fotoğraflar çektim. O esnada marketin bir çalışanı saldırmaya çalıştı, diğer personel araya girdi. Ondan sonra apartman kapısından içeri gireceğim sırada saldırıya uğradım.”

Saldırının ardından Kınalıada Karakolu’nda işlem yapıldığını ve olayın savcılığa intikal edeceğini belirten Kaprielyan, parmağının kırıldığını ve yüzünde ise darp izleri olduğunu belirtti.

Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan olayın ardından Garo Kaprielyan'ı Kınalıada'daki evinde ziyaret etti. Kaprielyan ve ailesi saldırıyı ayrıntıları ile anlattılar. Patrik Maşalyan olayın üzüntü yarattığını vurguladı. Kaprielyan ve ailesi, saldırının tüm çevrelerde yarattığı tepkinin kendileri açısından teselli edici olduğunu belirttiler.

Ziyaretin sonunda Patrik Maşalyan ve ona eşlik eden ruhaniler geçmiş olsun dileklerini ilettiler, Patrikhane'nin Kaprielyan'ın yanında olduğunu belirttiler.

Olay tepkiye yol açarken sivil toplum kuruluşları da saldırıyı protesto etti, markete tepki gösterilmesi çağrısında bulundu.

Seç Market'ten açıklama

Öte yandan Seç Market sahibi Erdal Şara, Agos ile temasa geçerek Kaprielyan'a ayrımcı küfür etmediklerini, Ermenilere yönelik düşmanlık besleyecek bir zihniyette olmadıklarını belirtti. Uzun yıllardır Kaprielyan'ın kendilerini sürekli belediyeye şikayet ettiğini belirten Şara, olay günü Kaprielyan'ın karşı kaldırımdaki markete ait görüntüleri  kaydettiğini, olayın gerginleşmesi üzerine Kaprielyan'ın yanına gittiğini, onu itekleyerek hata ettiğini ancak düşmesine sebep olacak şekilde itmediğini, Kapriyelyan'ın iki elinde poşet olduğu için yüzüstü düştüğünü öne sürdü. Erdal Şara, Kaprielyan'a uzun süredir bu konuyu gündemde tuttuğu için kızgın olduğunu, "S.. git başımıza bela olma" dediğini söyledi ve "Onu itekleyerek hata ettim" dedi. Şara Büyükada'da da market işlettiklerini asla Ermenilere ya da azınlıklara yönelik bir düşmanlık beslemediklerini ifade etti. Şara avukatları aracılığıyla ayrıntılı açıklama yapacaklarını söyledi.

Bu açıklamalar üzerine tekrar görüşüne başvurduğumuz Garo Kaprielyan ise marketin çöplerinin çok uzun süredir sokakta sıkıntı yarattığını, olay günü ayrımcı bir küfürle saldırıya uğradığını, kendisine "a... k.... Ermenisi bu işler sana mı kaldı?" denilerek saldırıldığını yineledi, böyle bir konuda yalan söyleyecek birisi olmadığını belirtti. 

Olay yargıya taşınmış durumda.

Olaya tepkiler ise sürüyor. Adalar eski Belediye Başkanı Erdem Gül, sosyal medya hesabından,

"Dostumuz Garo Kaprielyan'a yönelik saldırıyı şiddetle kınıyorum. Geçmiş olsun. Kınalıada ve bütün Adalar, "farklılıklar zenginliktir" anlayışıyla tüm etnik, dini, kültürel faklı kimliklerin birlikte barış içinde yaşadığı yerdir. Öyle de kalacaktır. Kimse kaygı duymasın..." açıklaması yaptı.

Kategoriler

Toplum