ABD, Ermenistan ve Azerbaycan’ı NATO etkinliğine davet etmeyi planlıyor

Azerbaycan Turan ajansı iki kaynağa atıfta bulunarak “Biden yönetimi, Azerbaycan ve Ermenistan’ı diğer NATO ortaklarıyla birlikte Washington’da yapılacak NATO zirvesi ortaklık etkinliklerine davet etmeyi planlıyor. Burada bölgesel işbirliğinin yanı sıra barış anlaşmasına varma çabaları da tartışılacak.” haberini geçti.

Habere göre kaynaklardan biri şunları kaydetti: “Davetiyelerin gönderilip gönderilmediği veya kabul edilip edilmediği belli olmasa da, Washington’daki yetkililer NATO liderlerinin iki hafta içinde ABD’nin başkentinde yapılacak toplantısının kaçırılması zor bir ‘büyük fırsat’ olacağına inanıyor.”

Bu gelişme, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya’dan sorumlu üst düzey diplomatı James O’Brien’ı Bakü’ye göndereceğini duyurmasının ardından yaşandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, O’Brien’ın bölgeyi düzenli olarak ziyaret ettiğini belirtmekle yetindi ve “Bölgedeki çözülmemiş bir takım sorunları çözmek için diplomasiye devam ediyoruz. Bu uzun zamandır üzerinde çalıştığımız bir konu” dedi. 

Öte yandan Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Estonya Dışişleri Bakanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında Ermenistan-Türkiye ve Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerine değindi.

Mirzoyan "Ermenistan, Türkiye ile diplomatik ilişkileri tamamen yeniden tesis etmeye, sınırları açmaya ve ilişkileri normalleştirmeye hazır.  Ermenistan-Türkiye sınırını üçüncü ülke vatandaşlarına ve Ermenistan ile Türkiye diplomatik pasaportuna sahip vatandaşlara açmaya yönelik somut anlaşmalarımız var. Sanırım anlaşmaları uygulamanın zamanı geldi.” dedi. 

Mirzoyan Azerbaycan ile barış anlaşması imzalanması çabaları konusunda ise  Ermenistan'ın bir ay içinde konuyu tamamen sonuçlandırmaya ve Azerbaycan ile barış anlaşmasını imzalamaya hazır olduğunu söyledi.

Bakan, "Müzakerelere başladık ve barış anlaşması taslağının metnini neredeyse tamamladık" dedi ve şöyle devam etti: 

“Barış anlaşmasının bir ay içinde imzalanması yönündeki bu önerimiz konusunda Azerbaycanlı mevkidaşlarımızdan olumlu tepki gördüğümüzü söyleyemem ama Ermenistan'ın barış gündemine bağlılığı ve Azerbaycan'la ilişkileri normalleştirme ve birbirinin toprak bütünlüğünü tanıma konusundaki kararlılığı ortada"


(Ermenistan Kamu Radyosu)