İran'da cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kaldı

İran'da cumhurbaşkanı seçimi, adaylardan hiçbirinin ilk turda kazanmak için gerekli olan yüzde 50 oy oranına ulaşamaması nedeniyle ikinci tura kaldı.

İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi seçimin ikinci turuna, ilk turu önde bitiren Mesut Pezeşkiyan ve Said Celili'nin katılacağını açıkladı.

Seçim Merkezi verilerine göre ülke genelinde 59 bin merkezde kurulan sandıklarda toplam 24 milyon 535 bin 185 oy kullanıldı.

İlk turu ilk sırada bitiren Pezeşkiyan 10 milyon 415 bin 191 oy alarak oyların 42,5'ini aldı.

Oyların 9 milyon 473 bin 298'ini alan Celili seçimin ilk turunu ikinci sırada tamamladı; oy oranı yüzde 38,6'da kaldı.

İran'da herhangi bir adayın yüzde 50 oy oranını geçememesi durumunda seçim ikinci tura kalıyor.

Resmi verilere göre seçime katılımın yüzde 40 civarında kaldı. Bu, 1979 İslam devriminden bu yana İran'daki cumhurbaşkanlığı yarışındaki en düşük katılım oranı olarak kayıtlara geçti.

Reformcu kanatta yer alan eski sağlık bakanı Mesut Pezeşkiyan, kadınlara karşı katı başörtü kurallarını dayatan ahlak polisinin eylemlerinin "ahlaksız" olduğuna yönelik açıklaması ile dikkat çekmişti.

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vehidi,  Cumhurbaşkanlığı seçimleri adaylarının  Çarşamba gününe kadar  seçim kampanyası yapacaklarını, Perşembe günü propaganda yasağı uygulanacağını, Cuma günü seçimlerin yapılacağını söyledi ve katılımın önemine dikkat çekti.

(BBC Türkçe, İRNA)

Kategoriler

Güncel