Savcılık Ogün Samast için zaman aşımından düşme talep etti

Hrant Dink Cinayeti Davası'nda yargılanan bazı kişiler hakkında Anayasayı ihlal suçundan açılan 12 sanıklı davanın yeni duruşması 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Cinayetin tetikçisi Ogün Samast da bu davanın sanıkları arasında. Savcılık Samast dahil bazı sanıklar için zaman aşımından düşme talep etti, bazı sanıklar için ceza istedi. Dava 16 Ekim'e ertelendi.

Bugünkü duruşmada sanıklar savcı mütalaası öncesi mahkemeye sunulan ön inceleme raporuna karşı savunma yaptılar. Dosyada yeni bir delil olmadığını vurguladılar. Tanık ifadeleri tamamlandı.

Daha sonra savcı mütalaasını açıkladı.

Savcı mütalaasında Ahmet İskender, Erhan Tuncel, Ersin Yolcu, Tuncay Uzundal, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz ve Ogün Samast hakkında zaman aşımı nedeniyle davanın düşmesini, Adem Sağlam’ın örgüt üyeliğinden cezalandırılmasını istedi.

Mütalaada sanıklar Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek’in anayasal düzeni değiştirmekten cezalandırılması istendi.

Sanıklar savcılık mütalaasına karşı süre talep ettiler.

Heyet süre taleplerini kabul ederek duruşmayı 16 Ekim 2024 saat 10’a ertelendi. Mütalaaya karşı savunmalar alınacak.


Ne olmuştu?

Önceki duruşmada ilk savunmasını yapan Dink cinayeti faili Ogün Samast, iddianameye konu eylemleri daha önceki yargılandığı davada anlattığını, olayın üzerinden yaklaşık 19 sene geçmesi nedeniyle cinayete ilişkin sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal arasında geçen konuşmaları hatırlamadığını iddia etmişti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Dink cinayetine ilişkin kararını 26 Mart 2021'de açıklamıştı.

Bazı sanıklara değişen oranlarda hapis cezası veren heyet, aralarında Fetullah Gülen'in de bulunduğu 13 sanığın dosyasını ayırmış, ölen sanık Şeref Ateş hakkındaki davanın ise düşmesine karar vermişti.

Heyet, kararda bazı sanıklar hakkında başkaca suçlardan işlem yapılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti.

Mahkemenin suç duyurusu üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, 15 sayfalık yeni bir iddianame hazırlanmıştı.

İddianamede, Hrant Dink'in, azmettiriciler Yasin Hayal ve grubunca tasarlanıp tetikçi Ogün Samast tarafından öldürüleceğinden sanıklar Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, Faruk Sarı, Yahya Öztürk ve Adem Sağlam'ın önceden haberdar oldukları, görev, yetki ve konumları gereği cinayeti önleme yükümlülükleri bulundukları, cinayeti işleyecek örgüte operasyon yapmayıp Dink'e şahsi, fiziki ve mekânsal koruma sağlamayıp FETÖ'nün yıkıcı emelleri doğrultusunda hareket ettikleri belirtiliyor.

Sanıklar Ramazan Akyürek, Faruk Sarı ve Ali Fuat Yılmazer'in 'anayasayı ihlal' suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapisleri öngörülen iddianamede, sanıklar Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Tuncay Uzundal, Erhan Tuncel, Ersin Yolcu, Ahmet İskender'in 'terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme' suçundan 5'er yıldan 10'ar yıla kadar hapisleri isteniyor.

Samast hakkında ise, tahliyesi sonrası açılan 'örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme' suçlamasını içeren dava da, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 11 sanığın yargılandığı dava dosyasıyla birleştirilmişti.

(Ajanslar, Hrant'ın Arkadaşları, Agos)

Kategoriler

Güncel