Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ermenistan - AB ( Avrupa Birliği) ilişkileri, Rusya ile ilişkiler ve Azerbaycan ie yürütülen müzakerelere değindi.
Paşinyan İngiliz The Telegraph gazetesine verdiği röportajda Kapsamlı ve Genişletilmiş Ortaklık Anlaşması'nın şu anda uygulanmakta olduğunu hatırlattı.
Başbakan Paşinyan, "Öte yandan, Ermenistan ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin yakınlaştığı da açık, çünkü uluslararası topluma göre demokratik reformların uygulanması yolunda gözle görülür başarılarımız var." dedi.
Ermenistan hükümetinin, başta demokratik reformlar olmak üzere halktan aldığı mesajları hayata geçirdiğini dile getiren Paşinyan, "Demokrasi, demokratik reformlar, demokratik bir toplumun geliştirilmesi bizim için koşullar nedeniyle ortaya çıkan gündemler değildir. Bunun bizim için bir strateji olduğunu defalarca dile getirdim, Avrupa Parlamentosu'ndaki konuşmamda da bu stratejileri uygulamaya devam edeceğiz, bu reformları sürdüreceğiz dedim. Ben de Ermenistan Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği'nin mümkün gördüğü ölçüde Avrupa Birliği'ne yakın olmaya hazır olduğunu söyledim" dedi.
Son aylarda bölgede birçok önemli bir olayın yaşandığına dikkat çeken Paşinyan "Komşumuz ve dostumuz Gürcistan AB üyeliğine aday oldu. Ermenistan'ın bu olayın etrafında konumlanması çok önemli ve elzemdir" dedi.
Rusya ile ilişkiler
Paşinyan Rusya ile ilişkiler konusunda şöyle konuştu:
Genel olarak Rusya'yla, bilhassa da güvenlik alanında işbirliğini inkar ettiğimizi ve reddettiğimizi söylemedik. Güvenlik sektöründe ilişkilerimizi çeşitlendireceğimizi söyledik. Bu ne anlama gelir? Bu, Rusya ile güvenlik ilişkimizi keseceğimiz anlamına mı geliyor? Hayır, öyle bir anlam taşımıyor ama örneğin Avrupa Birliği ile ilişkiler kurmak için görüşüyoruz ve çalışıyoruz, bu da zaten bir realite ve gerçekliktir. Bu Fransa İran İslam Cumhuriyeti, Hindistan için de geçerli. ABD, Fransa, Hindistan veya Avrupa Birliği ile güvenlik ilişkilerimiz doğal olarak Rusya'ya yönelik değil. Bu, geçmişte sahip olduğumuz güvenlik ilişkilerinin güvenlik ihtiyaçlarımızı karşılamadığı gerçeğinin bir sonucudur. NATO'ya gelince, bu bizim gündemimizde bir madde değil. Yani NATO üyeliğini tartışmıyoruz, tartışmıyoruz.
Azerbaycan ile müzakereler
Paşinyan Azerbaycan ile yürütülen müzakereler konusunda ise şunları söyledi:
"Aslında Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış anlaşmasının mimarisi ve ilkeleri üzerinde mutabakata varıldı ve geçen yılın sonunda nihai anlaşmanın metni üzerinde anlaşmaya çok yaklaştığımız görüldü. ancak Azerbaycan başından beri farklı formatlardaki müzakerelere katılmayı üç kez reddetti ve ardından Azerbaycan'da cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Ve aslında hala bu noktadayız ve siyasi irade olursa cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra bu noktaların hayata geçirilmesini sağlayabileceğimizi varsayıyorum. Ermenistan hükümeti, daha önce olduğu gibi, bölgemizde kesin olarak barışa yönelme ve Azerbaycan'la barış anlaşması imzalama konusunda siyasi iradeye sahiptir".