Bartın'da maden ocağında patlama: 41 işçi hayatını kaybetti

Bartın'ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde, yeraltında patlama meydana geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan 41 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. TMMOB ve Emek ve Özgürlük İttifakı, sorumluların hesap vermesi çağrısında bulundu.

Bartın Valiliğinden dün (14 Ekim) saat 18.15 sularında   "Amasra Taşkömürü İşletme Müessesinde saat 18.15 sıralarında -300 kotunda henüz nedeni belli olmayan kısmi bir patlama meydana gelmiştir. Olay yerine tüm ekiplerimiz seferber edilerek gerekli çalışmalara başlanmıştır."  açıklamasını yaptı. 

Patlamanın ardından gece  boyunca ve bugün kurtarma çalışmaları sürdü. 

Bugün (15 Ekim) bölgeye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan  "Patlamanın hemen ardından tüm kurumlar seferber oldu. Yeraltındaki son işçiye de ulaştık. Can kaybı sayısı 41'e yükseldi. Patlamanın sorumluları soruşturmayla ortaya çıkacak" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan faciada hayatını kaybeden madencilerin ailelerine 1 milyon 350 bin lira yardım yapılacağını söyledi.

Mevcut ocaklar içerisinde Amasra Kömür İşletmelerinin şu anda en ileri imkanlara sahip olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Tabii birileri bununla dalgasını geçebilir, önemli değil. Biz, kader planına inanmış insanlarız. Kader planına da inandığımız için bunun ne dünü ne bugünü ne yarını hiçbir zaman ne yapmayacaktır? Olmayacaktır. Bunlar her zaman olacaktır. Bunu da bilmemiz lazım. Teknolojinin tüm kabiliyetlerini, işletmeciliğin tüm maharetlerini kullanarak maden kazalarını inşallah tarihe gömmek için elimizden gelen gayreti göstermenin çalışmaları içerisindeyiz. Yerli ve milli imkanlarımızın bu konuda da bize ihtiyacımız olan yapısal değişimi sağlamakta yeterli olacağına inanıyorum."

Enerji Bakanı Fatih Dönmez ilk tespitlere göre grizu patlaması olduğunu açıklamıştı.

AFAD, önce patlamanın trafo kaynaklı olduğunu açıkladı, ancak daha sonra yaptığı açıklamada patlamanın kaynağının henüz belirlenmediğini bildirdi.

Madende arama kurtarma çalışmaları gaz birikmesi nedeniyle güçlükle sürdürüldü.

CHP ve TMMOB'den açıklama

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel, Engin Özkoç, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Zonguldak Milletvekilleri Deniz Yavuzyılmaz ve Ünal Demirtaş'tan oluşan CHP heyeti, 41 kişinin yaşamanını yitirdiği Amasra Taşkömürü İşletmeleri ocağında incelemelerde bulundu.

CHP heyeti temaslarının ardından basın açıklaması gerçekleştirdi. Engin Altay, şunları söyledi:

"Amasra'mızın, Bartın'ımızın, ulusumuzun başı sağ olsun. İnşallah bu son olsun. Biraz önce koordinasyon merkezinde sayın bakanlardan aldığımız bilgiye göre maalesef 40 kardeşimizi kaybettik, şehit oldular. Allah'ımdan rahmet diliyorum. Bu son olsun. Böyle kazaların tekrar edilmemesi için de hiç şüphesiz gerekli önlemlerin alınması konusunda hem Meclis hem yürütme organı bundan sonra daha yüksek bir duyarlılık içinde hareket eder diye umuyoruz. Başımız sağ olsun, geçmiş olsun."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, Bartın’da Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocağındaki grizu patlamasında hayatını kaybeden işçilere ‘maden şehidi’ diyen partisine tepki gösterdi. Gökçen,  “Sırf para için insan canını riske atanlarla Sayıştay raporlarında açık açık uyarmasına rağmen keyfine bakanların sorumluluğunu örtmek için ortaya atılan tabirleri biz kullanamayız.” dedi. 

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Twitter’dan paylaştığı mesajda olası ihmallerin hesabını soracağını söyledi: “Acımız tarifsiz… Bartın’da yaşanan faciada art arda gelen acı haberler maalesef yüreğimizi dağlamaya devam ediyor. Yaşamını yitiren emekçi kardeşlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Bu elim olayı takip edeceğim, olası ihmallerin hesabını sormak da boynumun borcu!”

Maden faciasına ilişkin TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz basın açıklaması yaptı.

Koramaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi:  

"Madenci kardeşlerimizi göz göre göre ölüme yollayanlar bu cinayetin sorumlusudur. Madende güvenlik önlemlerini almayanlar bu cinayetin sorumlusudur. Madenlerin bu biçimde çalıştırılmasına izin verenler bu cinayetin sorumlusudur. Ve elbette madenleri vahşi bir sömürü ve rant kaynağı olarak kullanan siyasi iktidar bu cinayetin sorumlusudur."

"Bizler bu sorumluların yargılanmasını, hesap vermesini istiyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız. Tüm uyarılarıa rağmen madencilerimizi göz göre göre ölüme yollayanların suçlarını ve sorumluluklarını örtbas etmesine izin vermeyeceğiz."

"TMMOB’ye bağlı odalarımızda arkadaşlarımız facianın yaşandığı bölgede incelemelerine devam etmektedir. Bu incelemeler sonucunda en kısa zamanda hazırlayacağımız raporla tüm sorumluları birer birer ortaya çıkaracağız ve kamuoyuyla paylaşacağız. Hepimizin başı sağ olsun."

  

Emek ve Özgürlük İttifakı'nın açıklaması

Emek ve Özgürlük İttifakı,  41 işçinin yaşamını yitirdiği  Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağındaki patlamayla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Amasra’da gerçekleşen maden patlaması sonrasında tarihin büyük işçi katliamlarından birine daha tanık olduk. AKP-MHP iktidarının yarattığı rant rejimi, maden ocaklarındaki katliamların ortaya çıkmasına neden oluyor. AKP-MHP iktidarı kâr hırsı uğruna madenlerde yeterli önlemleri almıyor."

"Bu rant düzeni siyaset, bürokrasi ve sermayenin bileşenleri olduğu kartel ortaklığının sonucudur. Bu ortaklığın bir ayağını AKP-MHP ittifakı, diğer ayaklarını ise sermaye ve yasal denetim görevini yapmayan bürokrasi oluşturmaktadır."

“Bizler, maden ocaklarında ortaya çıkan denetimsizlik, dizginlenmeyen kar hırsı ve işçi sağlığı ile iş güvenliği hususlarındaki keyfiyet sonucunda ortaya çıkan Amasra’daki işçi katliamıyla ilgili bir kez daha Türkiye işçi sınıfına ve halklarımıza baş sağlığı diliyor, her zaman işçilerin, emekçilerin yanında olmaya devam edeceğimizin sözünü yineliyoruz. Bu katliam düzeniyle hesaplaşacak, insanca ve onurlu bir yaşamın garantisi olan emeğin ve özgürlüklerin ülkesini kuracağız.” 

Sayıştay raporu

halk.tv'den Hazar Dost'un haberine göre  Sayıştay, madendeki havalandırmaların tersine çalışmaya uygun olmadığını 2017'de, madenin derinliğinin artmasının patlamalara neden olacağını ise 2019 yılında belirtilerek uyarıda bulunmuş.

Habere göre Sayıştay Başkanlığı'nın Amasra Taşkömürü Kurumu hakkında 2017 ve 2019'da hazırladığı raporlardaki bulgular, yaşanan sorunları ortaya koymuş.

Patlamanın -300 kotta yaşandığı açıklanmıştı. Amasra Taşkömürü İşletmesi hakkında 2019 yılında Sayıştay, bu derinleşmeye dikkat çekerek "Bu derinleşme ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden olmaktadır" uyarısında bulunmuş.

Kategoriler

Güncel