Yeni anayasa için ön çalışma yapan Yazım Alt Komisyonu'nun dünkü toplantısında kamu hizmetine girme hakkıyla ilgili madde taslağı oluşturuldu. MHP'nin önerisiyle başlayan 'Türk vatandaşı' tanımı üzerine yaşanan tartışmada, AK Parti uzlaşma için kendi önerisini geri çekti. AK Partinin geri çektiği ifadenin başörtülü kadınların kamu hizmetinde çalışmasına olanak sağlayabilecek bir ifade olduğu düşünülüyordu.
Yeni Anayasa için ön çalışma yapan Yazım Alt Komisyonu'nun CHP’li üye Rıza Türmen başkanlığında yapılan toplantısında kamu hizmetine girme hakkıyla ilgili maddenin taslağı oluşturulurken, AK Parti'den geri adım geldi. İktidar partisi, kendi teklifinde yer alan ve başörtülü kadınlara kamuda çalışma olanağı getireceği düşünülen ifadelerden vazgeçti.
Toplantıda, 'Türk vatandaşı' tanımıyla ilgili yaşanan tartışmada AK Parti önerisini geri çekti.
MHP, birinci fıkrada yer alan, “Her vatandaş kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir” ifadesinde “Türk vatandaşı” tanımının kullanılmasını istedi. AK Parti ise “Hizmete alınmada liyakat dışında hiçbir şart aranmaz” ifadesini önerdi. Diğer partiler ise mevcut Anayasa’daki “görevin getirdiği nitelik” şartında ısrar etti.
AK Parti uzlaşmak amacıyla bu önerisinden vazgeçti. BDP’nin isteği doğrultusunda maddeye cinsiyet ayrımcılığına karşı güvence içeren bir ifade de eklendi. Maddenin alt komisyonda benimsenen çekinceli hali şöyle:
“Her vatandaş (MHP önerisi: Her Türk vatandaşı) (BDP önerisi: kamu hizmetlerinden yararlanma ve) kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım yapılamaz, görevin getirdiği nitelikler saklı kalmak kaydıyla cinsiyetler arası eşitlik ilkesi gözetilir.”
AK Parti'nin geri çektiği önerisinin, kamuda çalışmada başörtülülere serbestlik getirecek bir ifade olduğu düşünülüyordu.