Bağdat’ın Meştele mahallesinde üç kişilik bir Süryani aile kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürüldü. Cinayetle ilgili açıklamalar yapan Iraklı Hıristiyan liderler, olayın Irak’taki Hıristiyanlara korku salmak amacıyla yapıldığını dile getirdi. Irak’taki tüm kiliselerde bir günlük yas ilan edildi. Irak İçişleri Bakanlığı saldırgan grubu yakaladıklarını açıklasa da olayla ilgili ayrıntılarla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.Irak’ta Süryani bir ailenin kimliği henüz açıklanmayan kişilerce öldürülmesinin ardından Hıristiyan cemaatler yas ilan etti. Cinaetle ilgili resmi bir açıklamanın hâlâ yapılmamış olması da tepkileri artırıyor.
8 Mart’ta Irak Başkenti Bağdat’ta Hristiyan doktor Şeza Malik Dino ile kocası doktor Hişam Şefik al-Maskuni ve annesi Hayriye Davud Abada evlerinde ölü bulundu. Dört kişilik bir grup tarafından bıçaklanarak öldürülen kurbanların cesetleri bir gün sonra komşuları tarafından bulundu. Cinayet sonrası evden para ve değerli eşyaların alınması nedeniyle, amacın hırsızlık olduğu iddia edilse de Iraklı Hıristiyan cemaatlerin temsilcileri, asıl amacın Iraklı Hıristiyanları korkutup ülkeden kaçırmak olduğunu iddia ediyorlar.
Kiliselerde yas
Olaydan birkaç hafta önce ise Iraklı Hıristiyan Samer Salah Addin, Bağdad’taki evinin önünde öldürülmüştü. Irak Keldani Patriği Luis Rafael Sako, Bağdat’ta farklı saldırılarda hayatlarını kaybeden dört Hıristiyan için ülkedeki bütün kiliselerde Pazartesi günü yas ilan edildiğini şu sözlerle açıkladı: “Evlatlarımızdan yaslarını, çalışma ortamlarında göğüslerine siyah kurdele bağlayarak ifade etmelerini istiyoruz.”
Irak Parlamentosu’ndaki Hıristiyan bloğunu temsil eden Verka Grubu’nun Başkanı Joseph Slewa olayla ilgili emniyet güçlerinin suskun kalmasını “korkunç bir durum” olarak nitelendirdi. Haber sitesi aawast.com’a açıklama yapan Slewa, “Bana göre cinayetin arkasında hırsızlık dışında başka nedenler de var. Örneğin Bağdat’ta yaşayan diğer Hıristiyan ailelere gözdağı vererek bunların kaçmasını ve ardında bıraktıkları mallara el koymak gibi amaçlar var” dedi.
Bağdat’ın Marios Keldani Kilisesi’nden Biyos Kaşa ise “Yaşananları, Hıristiyanları kendi evlerinden ve ülkelerinden kovmaya yönelik bir planın parçası olarak görüyorum” dedi. Rudaw TV’ye konuşan Kaşa, “Bu, Hıristiyanlara Irak’ta yer olmadığı anlamına geliyor. Bize, istediklerinde kesebilecekleri kurbanlık adak olarak bakıyorlar” ifadesini kullandı.
World Watch Monitor’a konuşan ismini vermek istemeyen Hıristiyan bir Irak vatandaşı durumu şu sözlerle ifade ediyor: “Temel sorunumuz Bağdat yönetiminin hangi dinden olursa olsun kendi vatandaşlarının güvenliğini sağlayamamasıdır. Bu tür olaylardan Irak’ın Hıristiyan cemaatleri psikolojik olarak herkesten daha fazla etkileniyor çünkü bunu kendilerine karşı uygulanan baskı ve ayrımcılık çerçevesinde değerlendiriyorlar.”
Irak’taki Hıristiyan nüfus özellikle son yıllarda İŞİD’in baskı ve saldırıları nedeniyle hızla azalıyor. Pek çok kilise cemaat azlığı nedeniyle kapandı. Irak’ta 1987’de yapılan nüfus sayımına göre 1.5 milyon Hıristiyan vardı. Günümüzde ise Irak’ta Hıristiyan nüfusun 400-600 bin arasında olduğu tahmin ediliyor.