Karabağ’ı ziyaret ettikleri gerekçesiyle Azerbaycan'ın soruşturma açtığı 4 isim ortak bir açıklama yaptı. Ali Bayramoğlu, Ufuk Uras, Erol Katırcıoğlu ve Sait Çetinoğlu Dışişleri Bakanı’ndan özür dilemediklerini belirttiler.
Gazeteci ve akademisyenler Ali Bayramoğlu, Sait Çetinoğlu, Erol Katırcıoğlu ve Ufuk Uras, geçtiğimiz aylarda Karabağ’ı ziyaret etmişlerdi. Bu ziyaretin ardından Azerbaycan'dan izin almadıkları gerekçesiyle Azerbaycan'da haklarında soruşturma açılmıştı. Ali Bayramoğlu, Sait Çetinoğlu, Erol Katırcıoğlu ve Ufuk Uras gelişmelerin ardından şu açıklamayı yaptılar:
“Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Eylül ayı yaptığımız Karabağ gezisi ve Azerbaycan’ın bu konuda açtığı soruşturmayla ilgili bir beyanat vermiştir. Bunun üzerine aşağıdaki açıklamayı yapmak zorunlu hale gelmiştir
Azerbaycan makamlarının açtıkları soruşturma çerçevesinde uluslararası anlaşmalar yoluyla Adalet Bakanlığı’na ilettiği sorulara prosedür gereği yanıt verdik. Bunun dışında Karabağ gezisiyle ilgili Türkiye’de hakkımızda açılmış soruşturma ve kovuşturma bulunmamaktadır.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nu arayıp gezimizle ilgili ‘pişmanlık’ duyduğumuzu belirttiğimiz doğru değildir. Bizler ‘Çatışma çözümleri’ konusunda dünyanın benzer bölgelerine gidip incelemeler yapan akademisyen, araştırmacı ve gazetecileriz. Ziyaretimizin Ermenistan-Azerbaycan tartışmasıyla ve Karabağ'ın hukuki durumuyla bir ilgisi yoktur. Bakanla, Azerbaycan'ın tutuklama ve kırmızı bülten girişimi karşısında, devletin vatandaş olarak hukukumuzu koruması talebiyle temasa geçtik. Onun arzusu üzerine Aliyev’e Karabağ’a yaptığımız gezinin nedenini anlatan ve doğan durumdan rahatsızlığımızı belirten bir mektup yazdık. Bakanın bu mektuba ‘pişmanlık’, ‘özür dileme’ ibarelerini eklememizi istemesine karşı çıktık ve benzer telkinlerini de kabul etmedik.”
Agos’un sorularını yanıtlayan Ali Bayramoğlu haklarında Türkiye’de açılmış bir soruşturma bulunmadığını vurgulayarak, bunun mevzuat açısından da mümkün olmadığını, Türk kanunlarına göre yurtdışında işlenmiş 1 yıldan az hapis ya da sınır ihlali gibi 1000 TL idari para cezası gerektiren konularda yargılamaya yer bulunmadığını hatırlattı. “Türkiye’nin gidilmesini yasakladığı ülkeler de yok” diyen, Karabağ’a gidişlerinin seyahat özgürlüğü çerçevesinde olduğunu kaydeden Bayramoğlu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduklarını hatırlatarak şunları söyledi: “Devletten beklediğimiz yurtdışında açılmış ideolojik soruşturmalar karşısında hakkımızı korumasıdır. Türkiye Cumhuriyeti bu konuda hiçbir şey yapmıyor. Hatta tersine. Bu hüzün vericidir.”