Dünyaca ünlü keman sanatçısı, besteci ve aranjör Samvel Yervinyan, küçük yaşta başlayan disiplinli çalışmaları sonucunda, çutağı (keman) ile ayrılmaz bir ikili olmuş; omuz omuza verdiği enstrümanıyla herkesin kalbine dokunmayı başarıyor. Kızgınlık, küskünlük, hüzün, acı, mutluluk, neşe, çılgınlık gibi her türlü duyguyu dinleyicilere aktarabilen sanatçının usta parmaklarında, “elveda” diyen son bir nefes, bir damlanın toprağa düşüşü ya da bir kahkaha, eşsiz bir esere dönüşebiliyor.
Yervinyan, “Hayat müziktir” diyor ve Klasik Batı Müziği’nden caza ve folka, Ermeni, Yunan, Rus, Bulgar, Romen, İran ve Latin müzikal geleneklerine uzanan, çok geniş bir repertuarla, çutağını her gün konuşturuyor. Notaları kelimelere yeğleyen usta müzisyen, sorularımıza da kısa yanıtlar verdi.
Ailenizin müzikle nasıl bir ilişkisi var?
Ermeni kültüründe müzik hep önemli bir yere sahip olmuştur; bu durum her Ermeni ailesinde gözlemlenebilir. Benim ailemde de, müziğe yönelik ilgi, anneannemin annesinden benim çocuklarıma dek uzanır. Büyükannem ve halam da, müzik eğitimi almış olmasalar da, çok iyi şarkıcılardı. Müzik, tüm ailem için hayatın vazgeçilmez bir parçası olmuştur.
Sizi keman çalmaya yönelten sebep neydi?
Bu konuda bana ilham veren, akıl hocam ve öğretmenim Armen Minasyan oldu.
Bir kemancı olarak sizi en çok ne zorlar?
Çalma tekniği, ellerin pozisyonu ve tonlamadaki değişkenlik, kemanı zor bir enstrüman kılıyor. Benim için en zor olan yanı ise, farklı tarzlardaki müzikleri harmanlayarak, ortaya özgün bir ürün çıkarmak.
Üretim sürecinde sizin için öncelikli olan bir koşul var mı?
Ancak iyi bir ruh halinde olduğum zaman üretebiliyorum. Seçme şansım olsa, kendimi tamamen içinde hissetmediğim hiçbir yerde enstrümanımı elime dahi almam.
Yanni ile çalışıyorsunuz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Onunla çalışmayı seviyorum. O, sadece çok iyi bir müzik grubunun şefi ve müthiş bir besteci değil, aynı zamanda çok iyi bir arkadaş, mükemmel bir insan.
Çalmaktan özellikle keyif aldığınız bir eser var mı?
Çalmaktan çok keyif aldığım birçok eser var, fakat favorim, Yanni’nin grubuyla çaldığım ‘Until the Last Moment’ [Son Âna Kadar].
Size en çok ne ilham verir?
Hayranlarım... Ailemin ve arkadaşlarımın desteği ve bana olan bağlılıkları da benim için ilham kaynağıdır.
Kemancı olmak isteyenlere verebileceğiniz bir tavsiye var mı?
Asla vazgeçmeyin. Çalışın, çalışın, çalışın!
Kimdir?
Samvel Yervinyan 1966’da Yerevan’da dünyaya geldi. Yedi yaşında Spendiaryan Müzik Okulu’na başladı; burada Armen Minasyan’ın, ardından devam ettiği Çaykovski Müzik Konservatuvarı’nda ise Edward Dayan’ın öğrencisi oldu. 1993’te Gomidas Devlet Konservatuarı’ndan doktora derecesi aldı. Küçük yaştan itibaren birçok ödül kazandı, dünyanın birçok yerinde konserler verdi ve kayıtlar yaptı. 2003’ten beri Yanni’nin orkestrasında yer alıyor ve 10 yılı aşkın bir süredir Los Angeles’ta yaşıyor. Son olarak 2012’de ‘Ambassadors of the Hidden Moon’ [Gizli Ayın Elçileri] adlı bir albüm yayımladı.