CHP'nin düzenlediği, 26-29 Ağustos tarihileri arasında Çanakkale Ecebat Kocadere’de gerçekleşecek olan 'Adalet Kurultayı'nda gayrimüslimlerin yaşadıkları sıkıntılara ilişkin çeşitli oturumlarda sunumlar yapılacak.
CHP, Adalet Yürüyüşü’nün ardından şimdi de Adalet Kurultayı’nı topluyor. 26-29 Ağustos tarihileri arasında Çanakkale Ecebat Kocadere’de yapılacak kurultaya yaklaşık 10 bin kişinin katılması bekleniyor. Kurultay 8 ana başlıkta adaletsizlikleri ve mağduriyetleri tartışacak. Tartışılacak başlıklar ‘Mahkemede Adalet’, ‘Devlette Adalet’, ‘Seçimde Adalet’, ‘Geçimde Adalet’, ‘İnançta Adalet’, ‘Eğitimde Adalet’, ‘Yaşamda Adalet’ ve ‘Medyada Adalet’ olarak belirlendi. Ayrıca pek çok alt başlıkta oturumlar düzenlenecek. Kurultay’da 7 bin kişi konuşacak.
Kurultayda gayrimüslimlerin yaşadıkları sıkıntılara ilişkin çeşitli oturumlarda sunumlar yapılacak. Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Laki Vingas ve Agos Gazetesi Ermenice Sayfaları Editörü Pakrat Estukyan Kurultay’ da konuşma yapacaklar. ‘Eğitimde Adalet’ başlıklı oturumda ise eğitimci Arsine Aşık, gayrimüslim okullarının karşı karşıya kaldığı sorunları anlatacak.
Çok sayıda uluslararası medya kuruluşunun yanı sıra Ermenistan Devlet Televizyonu da Adalet Kurultayını takip etmek için akreditasyon yaptırdı.
Doğan’ın açıklaması
CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, kurultay çalışmalarına ilişkin Agos’a konuştu. Doğan şunları söyledi:
“15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL ile yönetilmeye başlayan Türkiye’de OHAL artık olağan hal oldu. Bugüne kadar 26 KHK çıkarıldı ve 108 bin kişi işinden atıldı. Akademisyenler, insan hakları savunucuları, milletvekilleri tutuklandı. İşlerini istedikleri için açlık grevine giden Semih ve Nuriye ölüm sınırına yaklaştı. Yeni sistem adaletsizlik üretmeye başladı. Daha doğrusu mevcut adaletsizlikte sınır ve ahlak tanımamaya başladı iktidar. Adalet tüm toplumun en önemli isteği ve ihtiyacı haline geldi. Tam bu noktada Türkiye tarihinin en önemli ve dünya tarihinin en önemli yürüyüşlerinden birini başlattı Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu.
“Dünyada artık barışçıl, kitlesel ve şiddet içermeyen eylemler siyasi hayata damgasını vuruyor. Bu bakımdan Adalet Yürüyüşü toplumda böyle bir karşılık buldu. Bu yürüyüşte tek sloganımız vardı: Hak, Hukuk, Adalet. Şimdi bu kavramların altını doldurmamız lazım. Adalet, herkes için farklı anlamlar taşıyabilir. Herkesin beklentisi ve adalet tanımı farklı olabilir. İşte biz bu yürüyüşle ortaya çıkan bu talebin teorik olarak altını doldurmamız lazım. Bunun için de Adalet Kurultayı düzenliyoruz.
Toplumun hemen her kesiminden katılımcı hedefliyoruz. Mahkemede, Devlette, Geçimde, Seçimde, İnançta, Eğitimde, Yaşamda, Medyada adalet başlıkları altında çalıştaylar düzenleyeceğiz.
Türkiye’deki azınlıkların da adalete erişimde yaşadıkları önemli sıkıntılar ve bunlar giderek artıyor. Adalet, artık azınlıklar için varlık koşulu haline geldi. Bu kapsamda Kurultay’da azınlıklardan da temsilcilerin olmasına büyük özen gösterdik. İnançta Adalet ve Eğitimde Adalet başlıklarında azınlıkların bu anlamda yaşadıkları sıkıntıları gündeme getireceğiz.”