Ermeni edebiyatının önde gelen isimlerinden şair Hovhannes Tumanyan’ın Tiflis’teki evi, Gürcistan Ermeni Apostolik Kilisesi, IDeA Vakfı ve Jinishian Hafıza Vakfı’nın katkılarıyla restore edilerek kültür merkezi olarak açıldı. Edebi, bilimsel ve kültürel aktivitelerin düzenleneceği merkezde, Ermeni ve Gürcü yazarların toplantılar ve konuşmalar düzenleyeceği salonlar yer alıyor.
Gürcistan’ın Tiflis şehrinde bulunan, şair Hovhannes Tumanyan’ın evi Gürcistan Ermeni Apostolik Kilisesi Episkoposluğu tarafından bilim ve kültür merkezi olarak 5 Ağustos’ta açıldı.
Tumanyan’ın Tiflis’teki evi, Ermeni edebiyatının önemli isimleri ve sanatçılar tarafından bir durak niteliği taşıyordu. Aghayan, Gomidas, Shirvanzade, Isahakyan, Papazyan gibi pek çok sanatçı bu evde ağırlandı; toplantıların düzenlendiği Tumanyan’ın evi aynı zamanda Ermeni ve Gürcü edebiyatının yanı sıra dünya edebiyatının örneklerinin de çalışıldığı bir merkez konumundaydı. Gürcistan’ın bağımsızlığından sonra kaderine terk edilen bina, yarı yıkık halde binanın devredildiği kişinin varislerine kalmıştı.
Ermenistan Yazarlar Birliği’nden Levon Ananyan, Gümrü eski Belediye Başkanı Vardan Ghukasyan ve IDeA Vakfı’nın kurucularından Ruben Vardanyan’ın çabalarıyla, Ermenilerin halk ozanı Tumanyan’ın binasının varislerine verilmesi sağlanmıştı. Gürcistan Ermeni Apostolik Kilisesi, IDeA Vakfı ve Jinishian Hafıza Vakfı’nın katkılarıyla binanın restorasyon çalışmaları sona erdi ve 5 Ağustos’ta açılış yapıldı.
Gürcistan Ermeni Episkoposluğu Başepsikoposu Vazgen Mirzahanyan tarafından yönetilen törene Eçmiadzin’den gelen heyetin yanı sıra Gürcistan ve Ermenistan’dan siyasiler, toplum önderleri, aydınlar ve Rusya’dan misafirler katıldı.
Merkezin direktörü Gisane Hovsepyan açılışta yaptığı konuşmasında etkinliklerinden ve gelecekteki çalışmalarından bahsetti.
Tavush bölgesi Episkoposu Ter-Bagrat Galstyan, Eçmiadzin’den Katolikos Karekin II’nin mesajının yanı sıra Ermenistan Diaspora Bakanı’nın gönderdiği mesajı da okudu.
Karekin II mesajında, Tumanyan’ın yaşamı boyunca Ermeni toplumunun ve vatanının refahı için çalıştığını hatırlattı, “Bu ev Ermeni bir dâhinin anısına saygı duruşudur. Ermeni evlatlarımızın çabaları sayesinde bu tarihi beşik ötekileştirmeden kurtarıldı ve Ermeni toplumuna iade edildi” dedi.
Rupen Vardanyan da yaptığı konuşmada, evin iadesinin Ermeni kimliğini devam ettirebilmek için önemli bir adım olduğunu belirtti.
Edebi, bilimsel ve kültürel aktivitelerin düzenleneceği merkezde Ermeni ve Gürcü yazarların toplantılar ve konuşmalar düzenleyeceği salonlardan birine Levon Ananyan’ın ismi verildi. Kurulan merkezde aynı zamanda etnografi araştırma merkezi, Ermeni-Gürcü kültürel miras müzesi, kukla tiyatrosu ve bir kütüphane yer alacak.