Yanlış beslenme, fiziksel aktivite azlığı, obezite, stres, uykusuz yaşam gibi pek çok faktörün tetiklediği diyabet, Türkiye’de görülme sıklığı son 10 yılda yüzde 100 artan, yaygın bir hastalık. Damar hastalıkları ve böbrek yetmezliği gibi ciddi rahatsızlıkları da beraberinde getirebilen diyabeti, Dahiliye Uzmanı Dr. Vartanuş Aslanbaş’la konuştuk.
Diyabet (‘diabetes mellitus’ yani şeker hastalığı, DM) insülin eksikliğini, direnç nedeniyle insülinin etkisinin bozulmasını veya her ikisinin birlikte bulunduğu bir grup metabolik ve endokrinojik bozukluğu ifade eder. Görülme sıklığı ve neden olduğu komplikasyonlar nedeniyle önem kazanmaktadır. Türkiye’de görülme sıklığı son 10 yılda yüzde 100 artarak yüzde 15 civarına çıkmıştır.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
Çok su içmek, çok acıkmak, sık idrar, halsizlik, çabuk yorulma, bulanık görme, açıklanamayan kilo kaybı, inatçı enfeksiyonlar… Bazen, neden olduğu komplikasyonların belirtileriyle hastanın bir sağlık kuruluşuna başvurmasıyla tespit edilebileceği gibi, tesadüfen kontrol edilen kan şeker yüksekliğiyle de anlaşılabilir. Sekiz-dokuz saatlik açlık sonrasında ölçülen kan şekerinin yüzde 126 mg’ın üzerinde bulunması veya herhangi bir saatte kan şekerinin yüzde 200 mg üzerinde olması tanı koydurucudur. Riskli hastalarda şüpheli durumlarda şeker yükleme testi tanıya yardımcı olur.
SÖYLEŞİNİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN