Zırhlı polis aracının ezerek ölümüne sebep olduğu 6 yaşındaki Furkan ve 7 yaşındaki Muhammed Yıldırım kardeşlerin ölümüyle ilgili CHP bir rapor hazırladı. Raporda, çocukları ezerek ölümlerine neden olan polisin zırhlı araç kullanımına ilişkin herhangi bir eğitim almadığı belirtiliyor.
CHP, Silopi’de zırhlı polis aracının bir evin duvarını yıkarak evde uyuyan 6 yaşındaki Furkan ve 7 yaşındaki Muhammed Yıldırım kardeşlerin ölümüne neden olmasını araştırmak için ilçeye heyet gönderdi.
Zırhlı polis aracının ezerek ölümüne sebep olduğu 6 yaşındaki Furkan ve 7 yaşındaki Muhammed Yıldırım kardeşlerin ölümüyle ilgili CHP bir rapor hazırladı.
Heyetin incelemeleri sonunda yazılan rapor, polisin zırhlı aracı kullanmak için bir eğitim almadığını ortaya koydu.
Cumhuriyet’te yer alan habere göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İstanbul milletvekilleri Selina Doğan, Onursal Adıgüzel, Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın ve Şırnak İl Başkanı Mehmet Uğur’dan oluşan heyet, Muhammet ve Furkan’ın babası Mesut Yıldırım’la görüştü. Yıldırım, “Hastaneye biz götürdük, polisler kendi araçlarını korumaya aldılar, savcı o gece gelmedi. Aracı da savcıdan habersiz çekmişler. Görgü tanıkları, savcının aracın kendinden habersiz çekildiğini görünce çok sinirlendiğini söylüyor” dedi. Raporda ayrıca, mahalle sakinlerinin zırhlı araçların sürat yaptığını belitti, çocukları için duydukları endişeyi aktardı.
Polisin eğitimi yok
Heyet, zırhlı aracın şöförü olan, Şırnak Merkez T TİPİ Ceza İnfaz Kurumu’ndaki tutuklu polisle de görüştü. 5 yıldır polis olduğunu, 1.5 yıldır Şırnak’ta görev yaptığını söyleyen polis, olay günü eve yaklaşık 80 metre mesafedeki MHP binasını koruduklarını belirterek devriye atarken aracın stop ettiğini, bütün çabalarına karşın tekrar çalıştıramadığını anlattı. Bulundukları yer yokuş olduğu için aracın kaymaya başladığını ve frenlerin çalışmadığını anlatan polis, ilk virajı döndükten sonra direksiyon hâkimiyetini tamamen kaybettiğini savundu. Kazanın ardından olay yerine ambulans çağırdığını anlatan polis, “Arkadaşlarla birlikte binanın ön tarafına geçip yaralıları çıkardık. İki çocuğu da çıkardık. Ambulans gelmemişti. Araçlarla hastaneye sevk ettik” iddiasında bulundu. Polis, aracı kullanmak için herhangi bir özel eğitim almadığını, normal B sınıfı ehliyetle aracı kullandığını, 8 ay önce araçta görev yapmaya başladığını, iki hafta öncesine kadar ise kulede görev yaptığını, iki haftadır aracı kullandığını söyledi.
Heyetin raporunda, aile ve polisin ifadesindeki çelişkiye dikkat çekildi. Buna göre, aile olaya karışan polisin olay yerinden kaçtığını, çocuklarını kendi olanaklarıyla çıkardıklarını ve hastaneye götürdüklerini söylerken, polis çocukların çıkarılmasına yardım ettiklerini ve araçlarla hastaneye sevk ettiklerini belirtti.
İhmalkarlık
Raporda, polislerin zırhlı araçları kullanmak için yeterli eğitimden geçtiklerine dair bilgi ve bulguya rastlanmadığına dikkat çeken heyet, araçların yenilenip yenilenmediğinin ve bakımlarının ne sıklıkta yapıldığının da incelenmesi gerektiğini vurguladı. Raporda, “Olayların çoğunda güvenlik görevlilerinin olayın meydana gelmesinde kusurlarının olup olmadığından bağımsız olarak, yaralılara gerekli yardımı sağlamadıkları, sağlık hizmetine ve adli mercilere erişim anlamında ihmalkâr davrandıkları ifade edildi. Bu husus kamu vicdanını da ciddi biçimde zedeliyor” ifadelerine yer verildi.
13 kişi zırhlı araç yüzünden öldü
CHP heyetinin raporunda, Silopi’de iki çocuğun ölümüne neden olan zırhlı araç kazalarının ilk olmadığı da belirtiliyor. Rapora göre, 2016 ve 2017’nin ilk 5 ayında 7’si çocuk 13 kişi, zırhlı araçların neden olduğu kazalarda öldü.