Sen misin Ermenice öğreten

Diyarbakır Sur Belediyesi’nin Ermenice programı hakkında ‘mevzuata aykırı’ olduğu gerekçesiyle soruşturma açıldı. Belediye ise kendisini, ‘Bitirenlere resmi belge vermiyoruz’ şeklinde savunmak zorunda kaldı.

Ermenice kursunu bitirenler katılım belgesi aldılar.

EMRE ERTANİ
emreertani@agos.com.tr

Diyarbakır Sur Belediyesi’nin Ermenice kursuna Diyarbakır Valiliği ve Sur Kaymakamlığı tarafından soruşturma açıldı. Valilik, kursun mevzuata aykırı olduğunu ve kapatılması gerektiğini iddia etti. Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, soruşturmayı “farklılıklara tahammülsüzlük” olarak değerlendirirken, Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Altınkaynak, programı bitirenlere resmi bir belge verilmediğini, bu çalışmanın halkın taleplerini karşılamak üzere yapıldığını söyledi.

Sur Belediyesi, Mart ayında, çokdilli belediyecilik anlayışı çerçevesinde, bir Ermenice programı açmıştı. 41 kişinin takip ettiği programa geçen hafta tamamlandı ve katılımcılara ‘katılım belgeleri’ takdim edildi. Etkinlikte bir konuşma yapan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, programa soruşturma açıldığını fakat bunun kendilerini engelleyemeyeceğini söyledi.

Konu hakkındaki sorularımızı yanıtlayan Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Altınkaynak, soruşturmanın savcılık değil, Valilik ve Kaymakamlık tarafından yürütüldüğünü söyledi. Altınkaynak, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kendilerine çeşitli sorular gönderdiğini belirterek, söz konusu çalışmanın “kendi içinde bir öğrenim çabası” olduğunu vurguladı: “Gelen yazıda, Ermenice kursu açmak için farklı bir prosedür izlememiz gerektiği, kurs açmanın Milli Eğitim Müdürlüğü’nün iznine tabi olduğu belirtiliyor. Oysa Milli Eğitim’e başvursak ve öğretmen talebinde bulunsak Ermenice ve Süryanice bilen birini gönderemeyecekler. Zaten bu, kendi içinde bir öğrenim çabasıdır. İstanbul’dan bir arkadaşımız geldi ve burada gönüllü olarak ders verdi. Programın bitiminde de, katılımcılara resmi birer sertifika değil, sadece katılım belgesi sunduk.”

Altınkaynak, yapılan işin “bir dilde eğitim vermek” olarak değerlendirilemeyeceğinin altını çizdi: “Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ‘Türkçe dışında bir dilde eğitim veriliyor’ diye ihbarda bulunulmuş. Böyle bir durum söz konusu değil; biz burada Türkçe dışında bir dilde bir şeylerin eğitimini vermiyoruz. İnsanların kendi dillerini öğrenmesi için düzenlenen ve verimli olan bir organizasyondu bu. Belediye meclisimizin, eğitimde fırsat eşitliği yaratmak ve halkın sosyokültürel gelişimini sağlamak adına kurslar açma yönünde kararları var. Ayrıca, Sur Belediyesi’nin çokdillilik üzerine bir kararı var. Faaliyetlerimizi bu çerçevede yürütüyoruz.”

Valilik’ten Belediye’ye gönderilen yazıda “Kursu neden açtınız? Ya düzeltin ya da kapatın” dendiğini belirten Altınkaynak, bu yöndeki çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi: “Şu an Süryanice programı açmayı planlıyoruz. Ermenice için de talep olursa yeniden sınıf açacağız. Yurttaşlarımızın isteklerini yerine getireceğiz.”

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları

Etiketler

Ermenice kursu