Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin bugünkü özel oturumunda yapılan oylamada Türkiye'nin siyasi denetime alınması kararı alındı. Türkiye 2004’te siyasi denetimden çıkmıştı.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Strasbourg’daki genel kurul toplantılarında Türkiye’deki gelişmeler hakkında özel bir oturum düzenledi.
Oturumda yapılan oylamada, Türkiye'nin siyasi denetime alınması kararı alındı. Karar, 43'e karşı 115 oyla alındı.
Türkiye, siyasi denetim sürecinden 2004 yılında çıkmıştı.
Siyasi denetim sürecine tâbi bulunan diğer ülkeler, Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan, Moldova, Rusya Federasyonu, Sırbistan ve Ukrayna.
Denetim süreci nedir?
Denetim süreci 1989’da Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ardından Avrupa Konseyi üyesi olmaya başlayan eski Sovyet rejimlerin demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti alanlarında Avrupa Konseyi tarafından 1949 yılından itibaren oluşturulmuş normları kendi yasal mevzuatlarına uyarlamaları ve uygulamaları denetlemek amacıyla oluşturuldu.
Denetim süreci, genelde Avrupa Konseyi'ne yeni üye olan ülkeler için uygulanıyor ve bu ülkelerin üyelik öncesi taahhütlerini yerine getirip getirmediğini izliyor.
Avrupa Konseyi'nin kurucu üyesi Türkiye'de demokratikleşme alanında sorunlar bulunduğu ve insan hakları ihlallerinin devam ettiği gerekçesiyle denetim süreci 1996 yılında başlatılmıştı.
Ankara 1996 yılında dahil edildiği denetim sürecinden, gerçekleştirdiği reformlar sayesinde Haziran 2004’te çıkarılıp, “post-monitoring” adı verilen denetim sonrası diyalog sürecine dahil edilmişti.
Türkiye’nin bu süreçten çıkarılması AB ile üyelik müzakerelerine başlayabilmesinde önemli rol oynamıştı.