Ortopedi uzmanı Aksel Seyahi ile, eklemin sıkılaştırılması için yapılan egzersizlerden proteze kadar uzanan tedavi yöntemleri de dahil olmak üzere, her boyutuyla kireçlenmeyi konuştuk.
Sağlıklıyken varlığını dahi hissetmediğimiz eklemlerimiz, ağır yük, hor kullanım, genetik yatkınlık, kilo fazlalığı, zamanın etkisi gibi etkenlerle yıpranır ve kireçlenme ortaya çıkar. Sık rastlanan bu rahatsızlık, ağrı ve hareket kısıtlılığıyla hissedilir. Ortopedi uzmanı Aksel Seyahi ile, eklemin sıkılaştırılması için yapılan egzersizlerden proteze kadar uzanan tedavi yöntemleri de dahil olmak üzere, her boyutuyla kireçlenmeyi konuştuk.
Kireçlenmenin belirtileri ve günlük hayatımıza etkileri nelerdir?
Tutukluk, ağrı ve hareket kısıtlılığı kireçlenmenin genel belirtileridir. Hastalığın ilk aşamalarında sadece ağrı ön plandayken, kireçlenme ilerledikçe hareket kısıtlılığı artar ve ağrı bir miktar gerileyebilir. Bunun yanında, boyun ve bel kireçlenmelerinde omurilikten çıkan sinirlerin sıkışmasına bağlı olarak, ellerde ve bacaklarda ağrı, uyuşma ve güçsüzlük de görülebilir. Eldeki kireçlenmelerde ise belirgin şekil bozuklukları oluşabilir.
Kireçlenmenin günlük hayatımıza etkisi, ekleme göre değişir. Örneğin kalça kireçlenmesinde oturma, arabaya inip binme ve çorap giyme gibi öne eğilmeyi gerektiren günlük aktiviteler kısıtlanır. Diz kireçlenmesi olan hastalar ise genelde çömelme, merdiven çıkma, yürüme ve ayakta durma sırasında ağrıdan yakınır. Başparmak çevresinde kireçlenmesi olan bir hasta için makas kullanma, hamur yoğurma, yazı yazma ve hatta diş fırçalama gibi basit gündelik faaliyetler bile bir kâbus haline gelebilir.
SÖYLEŞİNİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN