Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Darbe ve Muhtıraları Araştırma Alt Komisyonu, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'i dinledi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş'ın başkanlığındaki TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, eski YÖK başkanlarından Prof. Dr. Erdoğan Teziç'i dinledi.
Dolmabahçe Sarayı'nın yönetim binasında yapılan ve yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından Baş ile Prof. Dr. Teziç, aynı araca binerek, buradan ayrıldı.
Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin, 28 Şubat sürecine ilişkin bilgisine başvurmak için eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ı yazılı olarak davet ettiklerini, gelip gelmemek noktasında kendilerine henüz yazılı bir dönüş olmadığını belirterek, ''Çiller'in de yurt dışında olduğunu, ekim ayı başında gelip, mutlaka komisyona bilgi vermek istediğini biliyoruz'' dedi.
28 Şubat hukuksuzlukları konuşuldu
Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan komisyon sözcüsü İdris Şahin, 28 Şubat sonrası, 27 Nisan e-muhtırasından önce YÖK başkanlığı yapan anayasa hukukçusu Prof. Dr. Erdoğan Teziç'i dinlediklerini belirterek, özellikle bu dönemdeki hukuki süreçlerle alakalı karşılıklı fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi.
Şahin, Teziç'e, 27 Nisan e-muhtırasından önceki zaman dilimi içerisindeki YÖK başkanlığında gerçekleşen suikast girişimiyle ilgili bilgi ve görgüsünü sorduklarını ifade ederek, ''Kendisi, özellikle bu konunun gerçekleşmesinden önce MİT Başkanı olan Emre Taner tarafından uyarıldığını, daha sonra bu eylemden dolayı da kendisinin şikayetçi olmadığını, yargısal safahatın devam ettiğini bizimle paylaştı'' dedi.
İdareci olarak kanunlara uygun hareket etti
Teziç'e ''Kendisinin kürsüde özgürlükçü bir insan olduğunu, daha sonraki aşamalarda ise uygulamalarda biraz daha devletçi ve kanuncu olduğu noktasında bir çelişkinin olduğunu ve bu konuyu nasıl değerlendireceğini'' sorduklarını belirten Şahin, şöyle devam etti:
''İdareci olarak kanunlara uygun hareket ettiği ama çocukların başörtüsü noktasında serbestliği savunduğu, uygulamanın bu noktaya ve bu düzeye getirilmemesi gerektiği noktasında bir görüş beyan etti. Farklı uygulamaları kendi öğrencilerine uyguladığını, özgürlükçü bir anlayışı kabul ettiğini ifade etti. Katsayı uygulamasıyla alakalı özellikle YÖK başkanı iken bir çalışmasının olup olmadığını kendisiyle konuştuğumuzda, katsayı ile alakalı 5-6 sefer toplantı gerçekleştirdiklerini, en son bir toplantıda da bir eksik oyla katsayının mevcut haliyle devam ettiğini, ancak kendisinin arzusunun ve katsayıyla alakalı görüşünün geçmiş dönemlerde basına yansıdığını söyledi. Bugün itibariyle de farklı söyleyecek bir şeyinin olmadığını, ancak kaldırılması noktasında da bir kısım çalışmaların YÖK başkanlığı döneminde devam ettiğini anlattı.''
Mesut Yılmaz'ın davet edilmesi
Şahin, Mesut Yılmaz'ın davet edilmesiyle ilgili komisyon başkanı Nimet Baş'ın Mesut Yılmaz ile görüştüğünü, ancak içeriğini bilmediklerini ifade ederek, ''Sayın Mesut Yılmaz'ın bu konudaki takdiri tamamen kendine aittir. Yazılı olarak kendisini davet ettik. Gelip gelmemek noktasında henüz yazılı bir dönüşü olmadı'' diye konuştu.
Meclis iradesini temsilen 4 siyasi partinin ortaklaşa kurduğu ve milletin temsilcisi bir komisyon olduklarını anlatan Şahin, şöyle devam etti:
''İlk defa cesur, yürekli bir şekilde demokrasiye uzatılan müdahaleleri, demokratik işleyişi sona erdiren muhtıraları inceleyen bir komisyonuz. Bu ülkede başbakanlık yapmış, bir partinin genel başkanını ve değişik zamanlarda bakanlık yapmış olan bir büyüğümüzün bu komisyona gelip bilgi verip vermeyeceği konusu tamamen kendi tasarrufundadır. Milletimiz bunu çok yakinen takip ediyor.''
Şahin, konuyla ilgisi olan herkesin bu ülkede bir daha darbe olmaması için, darbelerin konuşulmaması, muhtıraların akıllardan bile geçmemesi için karınca kararınca katkı sağladığını anlattı.
İdris Şahin, ''Sayın Çiller'in de yurt dışında olduğunu, ekim ayı başında gelip mutlaka komisyona bilgi vermek istediğini biliyoruz'' dedi.
(Sabah)