Türkiye, Rusya ve İran, Suriye barış görüşmelerinin üçüncü turu için Kazakistan'ın başkenti Astana'da tekrar bir araya geldi. Görüşmelere Esad yönetimi temsilcileri katılırken muhalif gruplardan şimdiye kadar katılım olmadı.
Sputnik’in haberine göre, Suriye’deki ateşkesi sağlamlaştırmaya ve bölgedeki yerleşimlere yönelik görüşmeler bugün BM ile Rusya delegeleri arasındaki ikili toplantıyla başladı.
Rusya heyeti, Suriye Cumhurbaşkanlığı elçisi Alexander Lavrentiev önderliğinde, Stanislav Gadzhimagomedov ve Dışişleri Bakanlığının Orta Doğu ve Kuzey Afrika müdürü Sergey Vershinin’den oluşurken Türkiye'yi, Astana'da Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal temsil ediyor. Birleşmiş Milletler uzman delegasyonunu Milos Strugar yönetiyor.
Sputnik’de yer alan habere göre, Suriye’deki, özellikler Güney Cephesi’ndeki silahlı muhaliflerin akşamüstü toplantıya katılma ihtimali bulunuyor. Al Jazeera Türk’ün haberine göreyse, Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Suriye’nin güneyindeki muhalif grupların temsilcilerinin görüşmelerin ikinci günündeki toplantıya katılacağını açıkladı.
İki gün sürecek görüşmeler taraflar arasında ikili ve üçlü kapalı toplantılar şeklinde gerçekleşecek.
Tüm katılımcıların büyük masa etrafında toplanacağı oturum ise görüşmelerin ikinci gününde, çarşamba günü düzenlenecek.
Cenevre’deki siyasi çözüm müzakereleri ise 23 Mart’ta yeniden başlatılacak.
Ne olmuştu?
Suriye kriziyle ilgili Rusya, Türkiye ve İran’ın garantörlüğünde başlatılan Astana görüşmelerinin ilki 23-24 Ocak’ta yapılmıştı. Bu ilk görüşmede, Moskova, Tahran ve Ankara’nın Suriye’deki ateşkesi izlemek için üçlü bir mekanizma kurulması konusunda anlaşmaya varılmıştı.
15-16 Şubat’ta gerçekleşen ikinci Astana görüşmelerindeyse muhalifler ve rejim heyetleri de dâhil tüm taraflar, ateşkesi güçlendirmek için yeniden bir araya gelmişti. Bu görüşmede İran, Rusya ve Türkiye, BM’ye rapor verecek bir ateşkes izleme grubu oluşturmayı kabul etmişti.
Astana toplantıları Türkiye ve Rusya'nın öncülüğünde siyasi geçiş için gerekli genel ateşkes ortamını sağlamak için düzenleniyor. Görüşmelerde anlaşmaya varılması halinde Birleşmiş Milletler gözetiminde İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen görüşmelerin gündemini siyasi geçişin uygulanması oluşturuyor.