Dört yeni Kanun Hükmünde Kararname yayınlandı. Yeni kararnameyle 'Olağanüstü Hâl İşlemleri İnceleme Komisyonu' kuruldu. Komisyon, ihraçlara ve kapatmalara yapılan itiraz başvurularını değerlendirecek
Dört yeni Kanun Hükmünde Kararname daha yayınlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 2 Ocak’ta toplanan Bakanlar Kurulu’nda alınan kararlar yayınlandı.
186 kişi ihraç edildi
Yayınlanan KHK’larlar çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışan 168 kişi görevinden ihraç edildi.
Buna göre, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonundan 3, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan 2, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansından 1, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 1, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden 10, İller Bankasından 2, İçişleri Bakanlığından aralarında vali yardımcısı, kaymakam ve hukuk müşavirlerinin de olduğu 134, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden 23, Türkiye İstatistik Kurumundan 2, Kamu Gözetimi, Muhasabe ve Denetim Standartları Kurumundan 1, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinden 2 ve Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan ihraç edildi.
Kapatılan TV’ler
Yayınlanan kararnamelerle birlikte iki televizyon kanalı da kapatıldı. Kanal 12 ve Kanal on4 kapatıldı.
Komisyon kuruluyor
Kararnamelerle 'Olağanüstü Hâl İşlemleri İnceleme Komisyonu' kuruldu. Komisyon, ihraçlara ve kapatmalara yapılan itiraz başvurularını değerlendirecek.
Komisyonun, olağanüstü hal kapsamında doğrudan kanun hükmünde kararnameler ile tesis edilen işlemler hakkında, kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarma ya da ilişiğin kesilmesi, öğrencilikle ilişiğin kesilmesi, dernekler, vakıflar, sendika, federasyon ve konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel öğretim kurumları, vakıf yükseköğretim kurumları, özel radyo ve televizyon kuruluşları, gazete ve dergiler, haber ajansları, yayınevleri ve dağıtım kanallarının kapatılması, emekli personelin rütbelerinin alınması gibi görev alanları yer aldı.
Komisyon, görevi kapsamında ihtiyaç duyduğu her türlü bilgi ve belgeyi, devlet sırlarına ilişkin ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşları ile yargı mercilerinden talep edebilecek.
Ayrıca gözaltı sürelerine ilişkin de düzenleme yapıldı. Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve toplu işlenen suçlar dışında gözaltı süresi Cumhuriyet Savcıları tarafından en fazla 7 güne kadar uzatılabilecek.