Türkiye, Rusya ve İran'ın dışişleri ve savunma bakanları Moskova'da bir araya geldi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında, üç bakanın dünkü görüşmesinin ardından anlaşılan ortak bildiriyle ilgili bilgi verdi.
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a Pazartesi akşamı düzenlenen suikastin gölgesinde geçen görüşmelerden “Suriye'de işbirliğinin güçlendirilerek devam ettirilmesi” mesajı çıktı.
Lavrov: Üç ülke garantörlüğe hazır
Görüşmelerin ardından konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya, Türkiye ve İran'ın Suriye yönetimi ve muhalifler arasında arabuluculuğa hazır olduklarını bildirerek, üç ülkenin Suriye'de bir barış anlaşması için garantörlüğe hazır olduğunu açıkladı.
Üçlünün hedefinin Suriye'deki siyasi sürecin yenilenmesine gerekli ivmeyi kazandırmak olduğu kaydeden Lavrov, "Askeri bir çözümün bulunmadığı konusunda mutabıkız" açıklaması yaptı.
Türkiye ve İran'ın Suriye'de ateşkes için yeni müzakereler başlatılmasını desteklediklerini belirten Lavrov, Kazakistan'ın Şam yönetimi ve muhalifler arasında başlatılacak yeni müzakere turuna ev sahipliği yapmayı teklif ettiğini söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye'de savaş sonrası düzende Devlet Başkanı Beşar Esad karşıtlarına yer olmayacağını belirterek, "Konu, siyasi müzakerelere başlanmasıdır ve bu konuda teröristlere hiçbir şekilde kulak veremeyiz" diye konuştu.
Çavuşoğlu: Ateşkes terör örgütlerini kapsamamalı
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da üç ülkenin Halep'in geri alınmasındaki başarılı işbirliğinin Suriye geneline yayılması gerektiğini belirtti. Dışişleri bakanları ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Suriye'nin genelinde sağlanacak bir ateşkesin IŞİD, El Nusra ve Hizbullah gibi terör örgütlerini kapsamaması gerektiğini vurguladı.
Zarif: İstikrarlı ateşkese kadar işbirliği
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de Suriye'de artık siyasi bir sürece geçme zamanının geldiğini, istikrarlı bir ateşkese varılana kadar işbirliğinin sürmesi gerektiğini belirtti.
Diğer yandan İran Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Şamhani, Suriye'de Esad'a bağlı birliklere destek için bir askeri üssü Rusya ile ortaklaşa kullandıklarını ve bu üste İran'ın Rusya'nın yardımıyla Suriye ordusu ve direniş güçlerine danışmanlık hizmeti verdiğini açıkladı.
BM görevlileri Halep'e gidiyor
Birleşmiş Milletler (BM), Halep'in doğusuna sivillerin tahliyesi ve güvenliğinin denetlenmesi için 20 personel göndereceğini açıkladı. Halep'te çoğu Suriyeli olmak üzere 100'den fazla BM yardım çalışanı var.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında Doğu Halep'ten Suriye Arap Kızılayı ve Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'nce yapılan tahliyelerin devam ettiğini ve BM ekibinin de tahliyeleri gözlemlemek için Suriye devleti kontrolündeki Ramuse kontrol noktasında bulunduğunu söyledi.
15 Aralık'tan bu yana Halep'in doğusundan 25 bin kişinin tahliye edildiğinin tahmin edildiğini söyleyen Dujarric, tahliye edilen Suriyelilerin Atarib ve Sarmada'ya gönderildiğini ifade etti.
Dujarric, Fua ve Kefraya'dan tahliyeler için de dün sabah 20 otobüsün yola çıktığını sözlerine ekledi.