Ekonomi ve Barış Enstitüsü, 2016 Küresel Terörizm Endeksini yayınladı. Rapor, 2016'da OECD ülkelerindeki rekor sayıdaki artışı gözler önüne seriyor.
Avustralya merkezli bağımsız bir düşünce kuruluşu olan Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün 2000 yılından bu yana senelik olarak hazırlanan Küresel Terörizm Endeksi, terörizmin temel eğilimlerini ve kalıplarını kapsamlı bir şekilde özetlemeyi amaçlıyor.
Geçtiğimiz günlerde yayımlanan 2016 raporu, küresel terörizmin karmaşık ve hızla değişen dinamiklerini gözler önüne seriyor.
İstatistiksel bakımdan terör eylemlerinde ölen sivil sayısının 2016’da azaldığı görülürken, bazı ülkelerde terörist eylemlerin yoğun şekilde devam etmesinin ‘ciddi bir endişe kaynağı olduğu’ ifade ediliyor.
Yayımlanan rapora göre, küresel terör endeksinden %6’lık bir gerileme yaşandı. Dünyadaki 73 ülkede terör eylemleri azalırken, 53 ülkede arttı. Fakat raporda da belirtildiği üzere, geçtiğimiz yıllarda terör eylemlerinden orta derecede etkilenen birçok ülkelere yönelik saldırılar bu yıl rekor düzeye ulaştı. Saldırıların arttığı ülkeler arasında Türkiye’nin yanı sıra Fransa, Suudi Arabistan, Kuveyt, Tunus ve Burundi bulunuyor. Raporda, geçen yıllarda pek çok terör eylemine sahne olan Nijerya ve Irak’ta saldırıların azaldığı da belirtiliyor.
İŞİD en ölümcül örgüt
2015 yılında 250 farklı şehirde meydana gelen saldırılar sonucu 6.141 kişinin ölümünü üstlenen İŞİD, dünyadaki en ölümcül terörist grup oldu. Toplamda 274 farklı terörist grubu tanımlayan endekse göre, İŞİD, Boko Haram, El-Kaide ve Taliban teröre bağlı ölümlerin %75’inden sorumlu.
Boko Haram ve IŞİD yayılıyor
Rapora göre, terör saldırılarında ölen sivillerin sayısı 2010’dan beri artış gösterirken 2015 itibariyle dünya genelinde %10 oranında azaldı. Bu azalmanın nedeninin Boko Haram ve İŞİD’e yönelik askeri operasyonlar olduğu belirtiliyor. Fakat rapora göre, bu iki örgütün genişleyen faaliyetleri dünyanın diğer ülkelerinde yeni tehditler oluşturuyor. Buna göre Boko Haram 2015 itibariyle Nijer, Kamerun ve Çad’a doğru yayılırken, İŞİD saldırı düzenlediği ülke sayısını ikiye katlayarak toplam 28 ülkeye ulaştı.
2016 Küresel Terörizm Endeksine göre dünyanın en gelişmiş ülkeleri son bir yılda terör sonucu ölümlerde çarpıcı bir artış yaşadı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyesi ülkelerde terör eylemleri kaynaklı ölümler 2014 yılına kıyasla %650 arttı. Toplam 34 OECD ülkesinin 21’nde en az bir terörist saldırı yaşanırken, Türkiye ve Fransa en çok sivil kaybın yaşandığı ülkeler oldu.
En çok etkilenen ülkeler
Terör eylemlerinden en fazla etkilenen beş ülke sırasıyla Irak, Afganistan, Nijerya, Pakistan ve Suriye. Bu beş ülkede hayatını kaybedenler, 2015’te dünya genelinde terör eylemlerinde ölenlerin %72 sini oluşturdu.
2015 yılının en ölümcül saldırıları da raporda yer alıyor. Buna göre 2015’in en kanlı saldırısı Irak’ın Kaim kentinde 2015 Nisan ayında gerçekleşen ve 300 kişinin ölümüne sebep olan saldırı oldu. Bunu Suriye’deki Palmira ve Afganistan’daki Kunduz saldırıları takip etti. 105 kişinin ölümüne ve 245 kişinin yaralanmasına sebep olan Ankara 10 Ekim saldırısı raporda 14. sırada yer aldı.
Batı da tehlikede
Independent gazetesinin haberine göre ‘Ekonomi ve Barış Enstitüsü’ yönetim kurulu başkanı Steve Killelea, raporun gösterdiği sonuçlarla ilgili şunları söyledi: “Bu seneki Küresel Terörizm Endeksi son 16 yılın terörizmdeki en karmaşık dinamiklerinin altını çiziyor. Bir yandan ölümlerin azalması olumlu olsa da, bazı ülkelerde terörizmin yoğunlaşması ve yenilerine yayılması ciddi bir endişe kaynağı. Batı’daki demokrasilerin göbeğinde meydana gelen saldırılar, bu örgütlerin gelişimine hızlı ve karşılıklı tepki gerektiğini gösteriyor.”