Bozcaada’nın Sulubahçe koyu ihaleye çıkartılıyor. Belediye Başkanı ve Bozcaada’daki sivil toplum örgütleri ihalenin iptalini talep etti.
Son yıllarda ünü giderek artan Bozcaada’nın sahilleri tehlike altında. Adanın bakir kalmış koylarından Sulubahçe Koyu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarılma kararı verildi.
Bozcaada Haber sitesinin haberine göre, İhale 22 Kasım günü Ankara’da gerçekleşecek ve koy üçer yıllığa işletime verilecek. İhalenin bedeli 227 bin 200 TL olarak belirlendi.
Toplam 7.545,65 metrekarelik bir alana yayılan koyun ihale ilanında, koyun büfe, tuvalet, duş ve soyunma odalarının yanı sıra şezlong ve şemsiyenin de bulunacağı ‘günübirlik bir tesis’ olarak ihaleye çıkarıldığı belirtiliyor.
Belediye Başkanı: Diğer koyları da aynı tehlike bekliyor
Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz ihaleyle ilgili yaptığı açıklamada, ihaleye Bozcaada halkının, adadaki dernek ve STK’ların karşı olduğunu söyledi. Açıklamasında, anayasanın 43.maddesine göre kıyıların herkesin kullanımına açık olduğunu belirten belediye başkanı, ihaleyi durdurmak için tüm yollara başvuracaklarını söyledi. Yılmaz, “kıyılar bütün ada halkının ve adaya gelen misafirlerindir” ifadelerini kullandı.
Diken haber sitesinden de Rıfat Doğan’a konuşan Yılmaz ihale ilanını tesadüfen ilan.gov.tr’de gördüklerini, kendilerine herhangi bir bilgilendirme olmadığını belirtti.
Yılmaz, “Bu yönetmelik orada durduğu sürece yalnız bu koyla kalmayacak, diğer koyları da aynı tehlike bekliyor” dedi.
Tepkiler büyüyor
Koyun ihaleye çıkarılmasıyla ilgili CHP İlçe Başkanı Hüseyin Durmuş, Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği Başkan Yardımcısı Fahri Bulut ve Bozcaada Forum’dan Fırat Tunabay da tepkilerini dile getirdi.
Konuyla ilgili Bozcaada Kent Konseyi acil gündemle toplandı. Bozcaada Haber’e göre konsey ihalenin iptali sürecini görüştü. Ankara’da yapılabilecek bir protesto da gündeme geldi.
Beylik Koyu’ndan sonra Sulubahçe
Suulubahçe, adada ihaleye çıkartılan ilk koy değil. Beylik Koyu da yerel yönetim ve haklın bilgisi olmadan 2014 yılının Aralık ayında ihaleye çıkarılmıştı. İhaleyi Çanakkale İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ndeki bir çalışan kazanmış, durumun ortaya çıkmasıyla Bozcaada halkından gelen tepkiler üzerine Bakanlık ihaleyi iptal etmiş ve çalışan hakkında soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.
Resmi Gazete’de 2 Nisan 2013’te yayınlanan 'Kıyı Kanunu'nun Uygulanmasına dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmenliğe göre kıyı kenar çizgisi ile kıyı arasında kalan plaj ya da koy olarak tanımlanan bölgelerin kullanım yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilmişti.